Nisu pedoći na buzaru, ali su zato kobasice. Još i bolje, komentirali su mnogi koji su došli na kat pulske tržnice gdje se treći ponedjeljak za redom u prosincu organiziralo  zanimljivo kulinarsko druženje na novom punktu – edukacijskoj kuhinji KEYQ+ GASTRO PUNKT koja je uređene prije nekoliko mjeseci. Ovaj hvalevrijedan javni projekt, koji tek treba zaživjeti, ima za cilj ne samo promovirati domaće kuhare i namirnice, nego i od pulske tržnice, koja je atraktivna zbog posebne arhitekture, stvoriti gastronomski zanimljivu destinaciju u Puli.


Zato su vrijedni kuhari pripremali sve domaće – domaće istarske kobasice s domaćim fužima i sve zaliveno odličnim šugom. Naravno ova je ukusna marenda za sve besplatna. Riječ je inače o manifestaciji „Gastro jutra na 1. katu i najlipšen markatu“ koja su se održavala u prosincu, a na meniju su bili tako tripice te pečenje od boškarina, pljukanci s umakom od kadulje i maslacem, sa sotteom od boškarina ili šugom od friških gljiva, a danas domaće kobasice. Svi posjetitelji ujedno mogu pogledati i kako se ta jela kuhaju, a vrijedni kuhari spremno su odgovarali na sva pitanja. Sličan se program nastavlja u veljači.


-Ideja je nastala u Agenciji za ruralni razvoj Istre (AZRRI) te su je ostali suorganizatori objeručke prihvatili jer je važnost podrške lokalnih proizvođača autohtonih proizvoda i domaće kužine te tradicije u ugostiteljstvu vrlo važna karika u razvoju održive poljoprivrede i ugostiteljstva. Ponukani i namjerom da se posjetiteljima tržnice predstave domaći ugostiteljski virtuozi na licu mjesta u kužini s traveršon, ugostitelji Puljštine su kuhali jela za koja su koristili lokalne proizvode. Pripremana su na vrlo jednostavan, pristupačan i relativno brz način. Ideja je to koja je objedinila u jednom pjatu lokalne namirnice i ugostitelje, poručio je direktor pulske tržnice Renato Perc.


U kreiranju tri dana gastro jutra, sudjelovalo je osam ugostitelja – El Pulari, Vodnjanka, Vela Nera, pizzerija Asterix, konoba Bukaleta, restoran Šurida, slastičarnica Fortuna i restoran Škuža. Manifestacija je nastala u suorganizaciji Agencije za ruralni razvoj Istre (AZRRI), Udruženja obrtnika Pule, Turističke zajednice grada Pule i Tržnice d.o.o. Pula.

Facebook Komentari