Plomin – Rabac preko Kuka dionica je Labinskog planinarskog puta (LPP) i Istarskog planinarskog puta (IPP) koju su trasirali planinari iz PD Skitaci. Odabrali smo je za jednodnevni izlet, ne samo zbog toga što nam je relativno blizu, već i zbog toga što je cijela staza dinamična, živopisna, s atraktivnim detaljima i predivnim panoramskim vidicima.

Ako želite zaobići Kuk, do Munca možete stići uspinjući se putem pješice ili biciklom. U svakom slučaju Kuk ne preporučujemo ako vodite sa sobom vašeg četveronožnog ljubimca jer je teren prezahtjevan za njega pa ga se na samom početku treba prenijeti preko nekih zahtjevnijih područja koja zahtijevaju malo penjačkih aktivnosti, naravno niti to nije problem ako je pas manji rastom pa ga možete smjestiti u ruksak ili za to predviđenu nosiljku.

Za kraće kružne izlete može se kombinirati uspon iz Plomin Luke preko Kuka na Munac, pa se povratno spustiti starom stazom pored napuštenog sela Veselici do polazišta. Za malo duži izlet možete od Munca produžiti na obližnji vrh Standar s povratkom u Plomin Luku. Ishodište vam također može biti Rabac ili Labin. Mi smo se ovaj puta odlučili za Rabac.

U slučaju da idete od Plomin Luke za Rabac ili Labin, potrebno je osigurati prijevoz za povratak. Mi smo ostavili vozilo na parkiralištu ispred kampa Maslinica. Rabac smo odabrali kako bismo uživali u slapovima na Sentoninoj stazi.

Izvor: Ludens Media

Facebook Komentari