Održan je sastanak svih političkih opcija u Gradskom vijeću, te je dogovoren nastavak funkcioniranja Gradskog vijeća

“Manjinska vlast, ukoliko gradonačelnik Zoričić ne podnese ostavku, mogla bi biti pravi test demokracije i odgovornosti u Gradu Puli”, istaknula je koordinatorica Možemo! Pula i predsjednica Gradskog vijeća Grada Pule Dušica Radojčić nakon danas održanog sastanka predstavnika svih političkih opcija u Vijeću.

Predsjednica Gradskog vijeća Dušica Radojčić sazvala je sastanak radi razmatranja aktualne situacije i dogovora o nastavku rada Gradskog vijeća zbog novih okolnosti u kojima izabrani čelnik izvršne vlasti – gradonačelnik nema zajamčenu većinu u predstavničkom tijelu.

Sastanku su se odazvale sve političke opcije – predstavnici Klubova vijećnika Možemo! Miha Paus, SDP-a Igor Belas, IDS-a Elena Puh Belci i NL Filipa Zoričića, Ivana Mohorović, te predstavnik HDZ-a Sean Soldatić i nezavisni vijećnik Milan Rašula.

Jednostranim raskidom koalicije gradonačelnik se doveo u situaciju da nema većinsku potporu u Vijeću za donošenje svojih odluka. Stoga je sazvan sastanak kako bi se postigao dogovor o daljnjem djelovanju Vijeća.

U uvodnom dijelu sastanka Radojčić je obrazložila situaciju u kojoj gradonačelnik ne uživa povjerenje većine u Vijeću. Manjinska vlast mogla bi biti i test demokracije i funkcionirati kao kontrola odluka gradonačelnika.

Predložila je da se, dok se ne razriješi pitanje da li i tko sve ide na nove izbore, osigura funkcioniranja Grada, odnosno izbjegne blokada donošenja odluka. Naglasila je potrebu za odgovornošću, te je za stav o tome pitala predstavnike svih prisutnih političkih opcija. Predstavnici svih političkih opcija podržali su takav prijedlog da se osigura nastavak funkcioniranja Gradskog vijeća.

O prijedlogu nastavka funkcioniranja Gradskog vijeća predsjednica će obavijestiti gradonačelnika, uz zahtjev za pravovremenim obavještavanjem o prijedlozima odluka koje se namjeravaju uputiti na usvajanje Gradskom vijeću. Predsjednica je obavijestila prisutne i o predloženom datumu iduće sjednice Gradskog vijeća – 21. travanj 2022.

Možemo! je spreman za izbore jer se primjećuje dodatni rast podrške građana. U ovoj je situaciji prvenstveni interes Možemo! osigurati građanima očitovanje o budućnosti Lungomarea na referendumu. U slučaju ostavke gradonačelnika, ostavku će ponuditi i vijećnici Možemo!, kao i predsjednica Gradskog vijeća, ali tek nakon što se o raspisivanju referenduma bude glasalo na Gradskom vijeću.

MOŽEMO! Pula

Facebook Komentari