Na jučerašnjoj raspravi o Prijedlogu državnog proračuna za 2022. godinu, saborski zastupnik kluba IDS-a, Emil Daus istaknuo je da državni proračun nije samo financijski dokument u kojem se po stavkama raspoređuju državna sredstva već je i politički dokument iz kojeg je vidljiva Vladina politika za godinu koja je pred nama.

– Državni proračun za 2022. godinu predstavlja kontinuitet izostanaka pravih reformskih poteza. Očekivali smo da će ovaj put biti nešto bolje i drugačije, nešto što ukazuje na promjenu smjera, no proračun je gotovo identičan onome od prošle godine. Zašto Vlada u proračunu reže ili povećava pojedine stavke za nekoliko postotaka, umjesto da drastično smanji poreznu presiju i olakša investiranje i otvaranje novih radnih mjesta? Nikako se ne otvara novim, zelenim i modernim industrijama jer za to trebaju suštinske, a ne PR reforme. Jedne godine se proračunske rupe krpaju dodatnim zaduživanjem, a druge godine se dodatno krpaju sredstvima iz EU fondova. To je kratkoročno političko preživljavanje do slijedećih izbora, a ne strateško i dugoročno promišljanje, govori Daus.

Kako se država svake godine na novo zadužuje i svake godine je državni proračun u minusu, zastupnik je postavio pitanje što će se dogoditi našoj državi kada više ne bude mogla vraćati dugove, odnosno, da li će se za dug morati dati još ovo malo prirodnih bogatstava što nam je ostalo.

Klub zastupnika IDS-a će podnijeti 57 amandmana na državni proračun, a usmjereni su na jačanje obrazovanja, zdravstva, socijalne skrbi, turizma i prometne infrastrukture. Istaknuvši da se predloženi projekti podnose kako bi se povećala kvaliteta života građana, Daus je naglasio da se nada da će Vlada ove godine imati više razumijevanja nego prethodnih godina, kada su amandmani odbijeni bez kvalitetnog obrazloženja.

Facebook Komentari