Manifestacija „Dani mladog maslinovog ulja-Giornate dell’olio d’oliva novello“ održat će se u Vodnjanu od 16. do 18. studenoga 2018. godine.

Vodnjan slavi maslinovo ulje i donosi svake godine jednu posebnu, drugačiju priču koja je prepoznatljiva ne samo u Istri i Hrvatskoj, već i diljem svijeta. „Dane mladog maslinovog ulja – Giornate dell’olio d’oliva novello“ prepoznaju i njezini partneri i prijatelji iz Hrvatske i šire. Vodnjan je mjesto gdje možete pronaći najkvalitetnija ekstra djevičanska maslinova ulja nagrađivana na europskim i svjetskim sajmovima, a brojna su i ona koja su uvrštena u svjetski poznati vodič o maslinovim uljima – Flos Olei. Prepoznatljivost, i sam brend maslinovih ulja s područja Vodnjana pronašli su put do tržišta i zahvaljujući održavanju ove sada već tradicionalne manifestacije. „Dani mladog maslinovog ulja – Giornate dell’olio d’oliva novello“  nastavljaju tradiciju te predstavljaju mjesto i događaj gdje se može maksimalno informirati javnost te svi krajnji korisnici i potrošači maslinovih ulja o vrstama, vrijednostima, kvaliteti i važnosti istih u svakodnevnoj prehrani. „Za jubilarnu petnaestu manifestaciju sljedeće godine, trebat ćemo definitivno razmišljati o novoj poziciji ali i novijim sadržajima manifestacije. Upornost i puno truda uloženo je u realizaciju ove vodnjanske priče koju moramo nastaviti jer predstavlja izuzetnu promociju ne samo maslinovih ulja s Vodnjanštine već i brendiranje samog Vodnjana i Istre,“ uz upućene zahvale svima koji se uključuju u organiziranje Dana mladog maslinovog ulja uputio je nekoliko riječi gradonačelnik Grada Vodnjana Klaudio Vitasović.

Grad Vodnjan je kroz manifestaciju razvio čitav niz kvalitetnih, edukativnih i poslovnih priča posebno ističući vrijednosti koje imaju mlada maslinova ulja te danas Dani mladog maslinovog ulja predstavljaju idealno mjesto za uživanje i promoviranje vrhunskih proizvoda, za susrete poslovne i privatne naravi, ali i mjesto za okupljanje i zabavu svih generacija. Upravo za zabavu će se pobrinuti mladi talenti finalne večeri festivala „3, 2, 1 … pjevaj!“ u petak od 19 sati u Domu mladih, a u istom prostoru u subotu će se održati koncert zabavne glazbe s početkom u 21 sat.

U subotu i nedjelju organizirani su obilasci matičnog i kolekcijskog nasada maslina, a stručnjaci su na usluzi posjetiteljima sva tri dana za vođene degustacije u bogatom Oil baru. Vodnjan nudi odgovore na brojna pitanja iz područja uzgoja maslinarstva, proizvodnje te o raznovrsnosti i kvaliteti ekstra djevičanskih maslinovih ulja u edukativnom dijelu programa. Iz edukativnog programa izdvajamo dio o tome kako sastaviti ispravnu etiketu za proizvod za maslinova ulja koja se planiraju staviti na tržište. Taj odgovor dobit ćete već u petak na predavanju Klaudije Ivančić Radolović, dipl.sanit.ing. s početkom u 18.45 sati. Ester Gheissa Đurić, ispred udruge Agroturist, najavila je čitav niz edukativnih predavanja i tema koje se mogu poslušati u Vodnjanu za vrijeme trajanja manifestacije. Pored ostalog je istaknula: „Mogu naglasiti da su maslinova ulja izuzetne kvalitete te da se berbe privode kraju i da će svi maslinari biti nazočni pod velikim šatorom Dana mladog maslinovog ulja. Vrlo smo ponosni postignutim rezultatima na području maslinarstva i proizvodnje izvrsnih maslinovih ulja koji su izuzetni pored ostalog zbog stalne podrške kako našeg Grada Vodnjana tako i Istarske županije.“  

Pod šatorom koji se prostire na više od 1700 m², gdje svoje proizvode i usluge nudi više od 100 izlagača, prvenstveno možete pronaći proizvođače maslinovih ulja, ali i drugih autohtonih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Cjelodnevni gastro-show okuplja najbolje kuhare i chefove iz Istre i Kvarnera pa vam za prvi dan, petak, izdvajamo predstavljanje recepata iz doba Austrougarske u reinterpretaciji chefa Roberta Perića. U subotu dođite degustirati jela iz cooking showa Marija Čepeka, dok u nedjelju za vas kuha Dragan Jovanović s početkom u 17 sati te nešto kasnije u kuhinju dolazi i chef Deniz Zembo.  

„Pozivamo sve ljubitelje domaće, autohtone gastronomije da posjete veliku kuhinju u kojoj će jela stvarati oko 40tak kuhara i chefova te učenici istarskih ugostiteljskih škola. Cijena bona za jelo će koštati 30 kuna, ulaz u šator je besplatan, a vožnja vlakićem po Vodnjanu plaća se 10 za dijete i 20 kuna za odraslu osobu. Trebalo bi se prijaviti na info pultu unaprijed za rezervaciju mjesta na vlakiću. Za zabavu u subotu pobrinut će se grupa Point. Za subotu je planirana i sportska manifestacija, završnica ciklusa atletskih utrka „Teći, isti, piti“ s utrkom „Extra virgin oil run“ od 5 kilometara,“ istaknula je Morena Smoljan Makragić, direktorica Turističke zajednice grada Vodnjana.

Više od 8.000 jela pripremat će se od najboljih namirnica i autohtonih proizvoda, a svaki pjat povezuje se s pričom mladih maslinovih ulja našeg područja. Manifestacija nudi tri dana prepuna mirisa i okusa vrhunskih ekstradjevičanskih maslinovih ulja te jela koja ujedinjuju tradicionalnu i suvremenu gastronomiju, dok idealna atmosfera koju pruža ova jedinstvena lokacija u Vodnjanu omogućuje nezaboravne trenutke i vesele doživljaje kroz zabavne programe. 

Posebne usluge koje je pripremio Grad Vodnjan za posjetitelje manifestacije je besplatan autobus koji će voziti s lokacije Sajmišta gdje se nalazi veliki parking do same lokacije ispred šatora. Tako se posjetitelji mogu opustiti, kupovati i koristiti usluge prijevoza koji će neprestano voziti na spomenutoj relaciji.

Upoznajte Vodnjan kroz vožnju vlakićem ili ugodnom šetnjom koju ćete završiti s okrijepom u velikom šatoru manifestacije. Dođite na „14. Dane mladog maslinovog ulja – XIV Giornate dell’olio d’oliva novello“ u Vodnjan jer doživjet ćete drugačiju priču iz Istre prepunu mirisa i okusa nezaboravnih mladih maslinovih ulja. Vidimo se u Vodnjanu od 16. do 18. studenog i uživajte svim osjetilima!

Program dostavljamo u nastavku :

PETAK, 16.11. – Radno vrijeme: 12.00 – 20.00

12.00     SVEČANO OTVORENJE 14. DANA MLADOG MASLINOVOG ULJA

GASTRO SHOW:

12.00     Predstavljanje profesora i učenika ugostiteljskih škola Istre

15.00     „Iz kuhinja ugostitelja u Vodnjan“

                „Kako se vole riba i maslinovo ulje“

Austrougarska gastronomija; Kako se jelo u Istri prije 100 godina – Chef Robert Perić – Key Q+

18.00     „Ća to kuhaju Boduli“ 

                „Istra EKO regija“ – gastronomija kao alat u valorizaciji ekoloških proizvoda Istre

                Istarski Craft pivari – vrhunska bira u loncima

EDUKATIVNI PROGRAM

14.00     Oil bar vođena degustacija maslinovog ulja

16.00     Pregled maslinarske godine na području Grada Vodnjana, Dipl.ing.agr. Edi Pastrovicchio

17.00     Zaštićena oznaka izvornosti – prilika za dodavanje vrijednosti istarskom maslinovom ulju, dr. sc. Ugo Toić

18.00     Potencijalne opasnosti u procesima proizvodnje vina, mr.sc. Maja Pešić Samardžić, dipl.sanit.ing.

18.45     Higijenski uvjeti u uljarama i punionicama ulja, Klaudija Ivančić Radolović, dipl.sanit.ing.

ZABAVNI PROGRAM

19.00     IV. Festival mladih pjevačkih talenata “3.2.1….PJEVAJ!” – FINALNA VEČER

                (Dom mladih, Vodnjan)

 

SUBOTA, 17.11. – Radno vrijeme: 10.00 – 21.00

SPORTSKI PROGRAM: (start i cilj u Trgovačkoj ulici ispred uljare, Vodnjan) 

10.00-11.00         EXTRAVIRGIN OLIVE RUN – završna utrka manifestacije Teći Isti Piti

GASTRO SHOW:

11.00     Predstavljanje profesora i učenika ugostiteljskih škola Istre

14.00     „Ća to kuhaju Boduli“ 

                „Cooking show“ by Mario Čepek

                „Pubska gastro scena“, neke nove gurmanske ideje

17.00     „Istra EKO regija“ – gastronomija kao alat u valorizaciji ekoloških proizvoda Istre

Austrougarska gastronomija; Kako se jelo u Istri prije 100 godina – Chef Robert Perić – Key Q+

19.00     „Iz kuhinja ugostitelja u Vodnjan“

                „Kada gosti kuhaju“ – gosti DMMU-a kuhaju s profesionalnim kuharima

                Istarski Craft pivari – vrhunska bira u loncima

EDUKATIVNI PROGRAM

14.00     Oil bar vođena degustacija maslinovog ulja

15.00     Proizvodnja maslinovog ulja s povećanom koncentracijom fenola, rezultati projekta ARISTOIL, Prof.dr.sc. Tea Bilušić

16.00     Uzgoj puževa u kontroliranim uvijetima po talijanskoj metodi, Alma Cvjetković obrt Helicikultura

17.00     Sušenje maslina uzrokovano gljivičnim bolestima, dr. sc. Ivana Diminić Rojnić

ZABAVNI PROGRAM

21.00     Koncert  (Dom mladih, Vodnjan)

NEDJELJA, 18.11. – Radno vrijeme: 10.00 – 20.00

GASTRO SHOW:

11.00     Predstavljanje profesora i učenika ugostiteljskih škola Istre

14.00     Austrougarska gastronomija; Kako se jelo u Istri prije 100 godina – Chef Robert Perić – Key Q+

                „Ća to kuhaju Boduli“

                „Pubska gastro scena“, neke nove gurmanske ideje

17.00     Dragan Jovanović & Gastro klub Pula – male kuharske edukacije

                Istarski Craft pivari – vrhunska bira u loncima

                „Cooking show“ by Deniz Zembo

19.00     „Iz kuhinja ugostitelja u Vodnjan“  

                „Istra EKO regija“ – gastronomija kao alat u valorizaciji ekoloških proizvoda Istre

20.00     „Desert za kraj“…

EDUKATIVNI PROGRAM

15.00     Predstavljanje programa osposobljavanja za poslove sommeliera maslinovog ulja, Sandro Manzin, prof. i dr. sc. Marin Krapac, Pučko otvoreno učilište – Università popolare aperta “Vodnjan-Dignano”

Tijekom cijele manifestacije:

– Gastronomske kreacije s potpisom

– Slatki deserti i mlado maslinovo ulje

– Čokolada i maslinovo ulje – by Robert Perić

Oil bar – stručno vođene degustacije 

Obilazak Vodnjana turističkim vlakićem

Polasci ispred šatora.

Petak, subota i nedjelja – 11.00. 13.00. 15.00.

Petak i subota – 17.00

Obvezna prethodna najava na Info pultu ili castelier.doo@gmail.com

– Obilazak kolekcijskog  i matičnog nasada – Obilazak Nacionalnog kolekcijskog i matičnog nasada domaćih i udomaćenih sorti maslina.

Termin: subota i nedjelja, 12.00 – 14.00 | Prijava zainteresiranih na info pultu.

Petak, 16.11. – Nedjelja, 18.11 

Otvorena izložba “I miei sogni – Moji snovi” autora Ivana Tankovića-Kiće, u Galeriji “Loggia”, Zajednica Talijana Vodnjan

Facebook Komentari