U Puli se nastavlja KineDok ciklus u Dnevnom boravku Rojca. U ponedjeljak 8. listopada s početkom u 20 sati bit će prikazan film „Funne: Djevojke koje sanjaju more“ talijanske redateljice Katije Bernardi.

Film priča o dvanaest bakica iz talijanskih planina koje prvi puta putuju na more – u Hrvatsku. Dvanaest 80-godišnjih “djevojaka” iz zabačenog talijanskog planinskog sela odlučuju prkositi reumatizmu, strahovima i ekonomskoj krizi i otići na more po prvi put u životu – i to u Hrvatsku. Filmsko je to putovanje zajednice odlučnih žena koje su spremne učiniti sve – čak i pozirati za kalendar ili se uhvatiti u koštac s internetom – kako bi po prvi put umočile stopala u more.

Neumorna 71-godišnja Erminia, uz podršku svojih dviju prijateljica, Jolande i Armide,
članicama Circola iz mirnog talijanskog gradića Daonea u brdima Južnog Tirola, predlaže da
za jubilarnu dvadesetu godišnjicu sve zajedno otputuju na more. Većina funni (stari talijanski naziv za djevojke) nikada nije vidjela more. Pokoja ga se bakica jedva sjeća iz svoje mladosti, ali njih čak osam – more su do sada samo sanjale. Tako kreće duhovita pustolovina u kojoj nekoliko starica mora prikupiti novac za put do obale. Do sredstava pokušavaju doći na različite načine, od pečenja kolača, urnebesnog poziranja za kalendar, do hvatanja u koštac s modernim načinima reklamiranja i promocije – Facebookom i crowdfundingom.

Trailer

KineDok je nova vrsta međunarodne zajednice, jedinstveni filmski klub i alternativna
distribucijska platforma koja spaja ljubitelje i autore kreativnih dokumentarnih filmova. U
2017. prikazat će se 16 dokumentarnih filmova iz istočne i središnje Europe na 20
netradicionalnih lokacija u svakoj od zemalja sudionica; Hrvatskoj, Češkoj, Poljskoj,
Slovačkoj, Mađarskoj, Rumunjskoj, Bugarskoj i Norveškoj.

Organizatori projekcije su Restart Label i Savez udruga Rojca. Programi u Dnevnom boravku realizirani su Sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Zaklade Kultura nova i Grada Pule.

Naslov (originalni): Funne – Le ragazze che sognavano il mare

Naslov (hrvatski): Funne: Djevojke koje sanjaju more
Vrijeme: 80
Redatelj: Katia Bernardi
Jezik: talijanski
Godina: 2016
Zemlja: Italija, Hrvatska

Facebook Komentari