‘Tražimo rješenje, u stalnom smo kontaktu kako s hrvatskom stranom, tako i s Europskom komisijom’, rekao je Samuel Žbogar u Bruxellesu, a na pitanje je li moguće ukloniti zadrške do iduće Međuvladine konferencije koja je predviđena za 19. veljače, slovenski ministar je optimističan. ‘Nadamo se da je to moguće, iako je u ovom trenutku to teško reći. Nemamo puno vremena zbog unutarnje procedure. Predsjednici vlada su se u Kranjskoj Gori dogovorili da će pokušati naći rješenje, za sada ga još nemamo’, rekao je Žbogar.
Rješenje na pomolu za dva od tri blokirana poglavlja?
Nakon sastanka predsjednika vlada Hrvatske i Slovenije Jadranke Kosor i Boruta Pohora 13. siječnja, slovenski je premijer najavio da će se pokušati riješiti dva od tri aktualna pitanja. Time Slovenija ne bi imala rezerve za otvaranje hrvatskih poglavlja.
Pred Hrvatskom je još pet neotvorenih poglavlja. Osim Okoliša i ribarstva tu je Vanjska, sigurnosna i obrambena politika, te Pravosuđe i temeljna prava kao i Tržišno natjecanje.
Brammertz o Hrvatskoj u Europskom parlamentu
Dok su prva tri poglavlje već nekoliko mjeseci tehnički spremna za otvaranje, no jedino Slovenija blokira, za poglavlje Pravosuđe i temeljna prava očekuje se pozitivna ocijena haškog tužitelja Brammertza koji će danas (26.1.) boraviti u Vanjskopolitičkom odboru Europskog parlamenta u Bruxellesu. Što se tiče poglavlja Tržišno natjecanje tu preostaje još raspisivanje natječaja za privatizaciju brodogradilišta.
Danas je u Bruxellesu u Europskom parlamentu i rasprava o izvješću o napretku Hrvatske koje je dobilo čak 50 amandmana.
tporta

Facebook Komentari