Obavijest gledateljima televizijskog programa državne razine  Primorsko goranske, Istarske digitalne regije D5. S obzirom da 26. siječnja 2010. godine dolazi do prestanka emitiranje analognog televizijskog signala državne razine HTV 1, HTV 2 i ostalih nacionalnih televizija na području Primorsko-goranske, Istarske regije, od 12. siječnja bit će smanjena snaga odašiljanja analognog signala na spomenutom području.
Naime, digitalni odašiljač MUX A spojit će se na veliki UHF antenski sustav na Učki kako bi mogao početi emitirati s maksimalnom snagom te kako bi se do 26. siječnja obavila sva potrebna mjerenja signala na terenu. To smanjenje snage može rezultirati slabijim prijamom TV signala u udaljenim konzumnim područjima odašiljača Učka (šum u slici!).
Od 19. siječnja doći će i do smanjenja snage analognih odašiljača na lokacijama Krk Kras, Pula-Veli Vrh, Mali Lošinj i Razromir pa će i gledatelji iz tog područja primati analogni signal smanjene kvalitete.
Podsjetimo, dana 26. siječnja 2010. godine na području Primorsko-goranske, Istarske regije prestaje emitiranje analognog televizijskog signala državne razine HTV 1, HTV 2, RTL i Nova TV.
Prestankom rada analognih odašiljača državne razine prijam tih televizijskih programa bit će moguć jedino u digitalnoj tehnici.
Od  26. siječnja 2010.  gledatelji koji nisu nabavili i instalirali samostojeće digitalne zemaljske prijamnike ili nabavili televizore s ugrađenim DTV (digitalnim) modulom NEĆE moći pratiti niti jedan televizijski program državne razine.
Gledatelji koji su  pretplatnici kabelskih ili  internetskih televizijskih mreža, moći će i dalje nesmetano pratiti nacionalne televizijske programe.
Gledatelji koji prate televizijske programe Hrvatske radiotelevizije putem satelita, a korisnici su važećih  HRT satelitskih kartica  moći će i dalje, bez problema pratiti programe HRT-a.
Što je potrebno za prijam digitalnih televizijskih programa?
Gledatelji koji su do sada pratiili nacionalne televizijske programe pomoću vlastitih individualnih antenskih sustava, odnosno, antena, moraju nabaviti i instalirati samostojeće digitalne zemaljske prijamnike ili trebaju nabavili televizore s ugrađenim digitalnim modulom, biračem kanala.
Gledatelji koji žive u stambenim zgradama, a nisu priključeni na kabelske televizijske pretplatničke mreže, odnosno, televizijske programe prate putem zajedničkog antenskog sustava (ZAS) moraju što prije angažirati lokalnog servisera za antenske sustave (koji i inače održava antenski sustav) kako bi  se izvršile odgovarajuće tehničke preinake i omogućila distribucija određenog DVB-T kanala u kabelski razvod zgrade do priključnih mjesta u stanovima.
O tipu ugrađenih uređaja ovisit će da li će Vam za prijam digitalnog signala biti potreban digitalni zemaljski prijamnik u Vašem stanu ili ne.  O tome se morate na vrijeme savjetovati sa svojim Upraviteljem stambene zgrade ili serviserom za antenske sustave.
Molimo gledatelje da na vrijeme opreme nabave i instaliraju odgovarajuću opremu za prijam digitalnih programa:
– ili putem zemaljske mreže digitalnih odašiljača
– ili putem digitalne satelitske opreme
– ili putem pretplate na kabelsku ili internetsku televiziju
kako poslije 26.1.2010. ne bi ostali bez prijama televizijskih programa.
Digitalna regija D5 obuhvaća područje Istarske županije, većeg dijela Primorsko-goranske te primorski dio Ličko-Senjske županije od Senja do Prizne.
Više informacija:
Za detaljnije informacije obratite se Pozivnom centaru Vlade RH (besplatni telefon): Radno vrijeme radnim danom od 8-21 sat, uz izuzetak dodatnog rada vikendom 23 i 24 siječnja 2010. (uoči gašenja analogne mreže odašiljača) ili kliknite na banner “DVB-T” na našoj naslovnici.
Službena stranica Vlade RH za digitalnu televiziju je www.vlada.hr/dtv, a Odašiljača i veza d.o.o je www.oiv.hr. Nova zbirna e-mail adresa za sve upite je: dvbt(_at_)hrt.hr
Izvanredno radno vrijeme pozivnog centa: od 18. siječnja centar radi od 8 do 21 sat, kao i 23. i  24. siječnja. Non stop će raditi od 26. siječnja u 8 sati, do 29. siječnja u 21 sat.hrt.hr

Facebook Komentari