Na svijetu postoje ljudi koji govore jedinstvenom vrstom govora, ptičjim jezikom, tako da je UNESCO ptičji jezik seljana sa sjevera Turske uvrstilo u ugroženu svjetsku kulturnu baštinu te pokrenuo projekt hitne zaštite tog nevjerojatnog fenomena komunikacije zviždanjem.

Oko 10000 ljudi, uglavnom u okrugu Canakci u provinciji Giresun, koriste ptičji jezik, odnosno visoko razvijeni sustav zviždanja kako bi međusobno komunicirali na velikim udaljenostima u svom planinskom kraju i tako već zadnjih 500 godina.

Jezik se pridružuje “Popisu nematerijalne kulturne baštine u potrebi hitne zaštite” zbog utjecaja društvenih i tehnoloških promjena, tvrdi UNESCO te izdvaja kao jednu od najvećih opasnosti za učuvanjem ptičjeg jezika sve veću upotrebu mobilnih telefona kao ključnu prijetnju njegovom opstanku.

Jezik ptica ili ptičji jezik još se uvijek koristi u selu Kuskoy, čije ime se prevodi kao “ptičje selo”, ali prije 50 godina ptičji jezik je bio raspostranjen na puno većem području koje je obuhvaćalo sela na Crnom moru Trabzon, Rize, Ordu, Artvin i Bayburt.

Kao što smo napisali, jeziku prijeti velika opasnost jer su stanovnici sela Kuskoy jedini govornici ptičjeg jezika na tom području i jedni od samo desetak mjesta na svijetu gdje se može čuti samo njima svojstvena vrsta ptičjeg jezika.

Pohvalna je inicijativa lokalnih vlasti, a koja je startala 2014 godine s učenjem ptičjeg jezika u školama.

Držimo palčeve kako bi ovaj izuzetan i jedinstven jezik ostao na našem planetu kao dio njegovog bogatstva.

U nastavku možete pogledati i čuti kako to izgleda.

Preuzeto: www.ludens.media

Facebook Komentari