Neosporna činjenica je da se tuljani ta nama ljudima simpatična i prekrasna stvorenja, morski sisavci koji oduševljavaju svojom inteligencijom ubijaju iz komercijalnih razloga, zemlje koje prakticiraju i odobravaju ovaj izlov tuljana su Namibija, Danska (Grenland), Island, Norveška, Rusija i zemlja u kojoj se odvija najveći pokolj tuljana, Kanada.

Brojke ubijenih tuljana su ogromne, ne radi se tu o par stotina ili par tisuća ubijenih, tu se radi o ubijanju stotina tisuća tuljana i to u pravilu mladunčadi jer je njihovo zaštitno krzno bijele boje koja je najviše cijenjena za daljnju preradu, a užasava činjenica da je period njihove starosti kada je lov na njih dozvoljen, starost između 12 i 14 tjedana, a tada ih nazivaju čupave jakne.

Izlovne kvote su dozvoljene i na odrasle jedinke, najviše zbog njihove masti koja se koristi u razne komercijalne svrhe (mast je bogata omega 3 i omega 6 masnim kiselinama), na udaru su se zbog toga našli morževi (Odobenus rosmarus i podvrsta Odobenus rosmarus divergens).

Populacija tuljana koja je najviše na udaru komercijalnog izlova je Pagophilus groenlandicus, čija je populacija smanjena za nekoliko milijuna već ’60 godina prošlog stoljeća, a o današnjem stanju je teško i govoriti jer su se kvote za izlov smanjile zbog drastičnog smanjenja populacije.

Slike samoga lova su užasavajuće, tuljanove bebe se u pravilu ubijaju s palicama, da ne bi bilo oštećeno krzno, a onda slijedi čin „skidanja“ krzna u dosta slučajeva i sa živih primjeraka jer palice nisu „dovoljno“ jako udarile da bi ubile tuljanove bebe, agonija koju proživljavaju ta bića jednostavno užasava, biti živ, oguljene kože i ostavljen u lokvi krvi čekajući smrt kao olakšanje.

Zemlje koje odobravaju izlov i propisuju kvote za izlov tuljana imaju razna opravdanja za taj krvavi bal, Kanada, zemlja koja kontinuirano radi na izumiranju tuljana opravdava lov na tuljane tradicijom, a u stvarnosti se radi o najvećem pokolju divljih sisavaca na svijetu.
beba crnog tuljana

Čovjek radi mnoge grozne stvari da bi zadovoljio svoju pohlepu, Kanada kao napredna ekonomska zemlja tvrdi da bi mnoštvo obitelji ostalo bez izvora prihoda ako bi zabranili ubijanje tuljana, zanimljivo zar ne, zemlja koja konstantno od početka masovnih izlova tuljana, znači već decenijama nije uspjela preusmjeriti gospodarstvo stanovništva na neke druge djelatnosti, manje krvave i manje zloćudne, iako uoči svake sezone okrutnog ubijanja izbijaju masovni prosvjedi i osude s raznih strana svijeta, kanadske vlasti jednostavno to ignoriraju s neuvjerljivim objašnjenjima.

Još jedna činjenica koja je bitna, kanadske vlasti prekoračenja izlovnih kvota, nisu sankcionirale tj. kaznile počinitelje, jer je izlovni zakon prekršen, već su taj nakazni zakon obogatili povećanjem izlovne kvote, licemjerje bez granica, zar ne! Demokratska zemlja koja ne poštuje svoje vlastite zakone.

U zadnjih par godina u Kanadi je ubijeno više od milijun tuljana, ako se ovaj trend klanja nastavi, možda ćemo u bliskoj budućnosti tuljane moći vidjeti samo u cirkusima i zoološkim vrtovima, stoga apeliramo na sve ljude zdravog razuma da prestanu koristiti proizvode od tuljana, jer spas tuljana je u uništavanju komercijalnog izlova ovih prekrasnih bića, naših morskih prijatelja.

Zar nije ljepše gledati slike beba tuljana kao živih i sretnih jedinki?

Izdvojena fotografija: www.thesealsofnam.org

Facebook Komentari