Udruga Glas poduzetnika podržava vlasnicu TTS sportskog centra Miju Ivanković iz Varaždina koja se odlučila usprotiviti novim mjerama koje su donesene u Varaždinskoj županiji.

Danas će se održati okupljanje u 18 sati ispred TTS sportskog centra kojim ćemo podržati našu članicu, ali i sve ostale djelatnosti kojima je onemogućen rad prema prijedlogu Stožera civilne zaštite Varaždinske županije.

Naime, od subote 7. studenog, u Varaždinskoj županiji uvode se najstrože mjere u Hrvatskoj. Namjerava se zabraniti rad sportskim dvoranama, a rad ugostiteljskih objekata ograničava se do 22 sata. Navedenim mjerama u potpunosti je zabranjen rad cjelokupne event industrije, sportskih događanja te su onemogućena svadbena slavlja. Na današnjem okupljanju podržat ćemo cjelokupnu sportsku industriju, povremene prijevoznike, turističke agencije, event i svadbenu industriju, noćne klubove i barove te druge djelatnosti kojima je onemogućen rad zbog nepotrebne represije. Udruga Glas poduzetnika ne poziva na kršenje mjera i ne poziva na neposluh, ali smatramo da oni koji onemogućavaju rad poduzetnicima koji se pridržavaju svih epidemioloških mjera moraju tu štetu i nadoknaditi.

 Tražimo od Stožera civilne zaštite Varaždinske županije, kao i od Nacionalnog stožera civilne zaštite da hitno ukinu donesene mjere te da postave epidemiološke mjere koje su racionalne i provedive kako bi im se omogućio rad. Također, tražimo da se u slučaju onemogućavanja rada preuzme model Njemačke i Austrije koje su pokrile troškove navedenog zatvaranja. Ističemo kako smo proveli anketu među našim članovima koji su istaknuli da u slučaju onemogućavanja rada, država mora nadoknaditi 70 do 80% prošlogodišnjih prihoda.

„Tražimo da stožer odbaci dovedenu mjeru o zatvaranju sportskih dvorana i centara te da prihvati predložene dodatne epidemiološke mjere kako bi se sačuvalo zdravlje djelatnika i posjetitelja. U slučaju zatvaranja, očekujemo da primjene modele iz Njemačke, Austrije i Francuske koji plaćaju štetu svojim poduzetnicima. Stav UGP-a je jasan: Država mora preuzeti odgovornost za mjere stožera i ako u potpunosti zaustavi rad poduzetnika istom mora isplatiti obeštećenje.– rekao je Darko Molnar, voditelj regionalnog ureda Varaždin.

Navodimo i da smo u nekoliko navrata slali nadležnim ministarstvima dopise u kojima smo ih molili da prilagode mjere trenutačnoj situaciji. Ovaj tjedan smo poslali dopis Ministarstvu zdravstva, Ministarstvu financija, Nacionalnom stožeru civilne zaštite i Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo u kojemu smo ih zamolili da se fitness centri, sportski objekti i teretane izuzmu iz potencijalnog lockdowna. Naveli smo znanstvena istraživanja koja su pokazala da je tjelesna aktivnost ključ obrane organizma te smo naveli primjere Velike Britanije i Njemačke koje su puno bolje pristupile rješavanju ovog problema. Međutim, nismo dobili odgovore kao ni poziv na suradnju i dijalog.

Inicijativa GLAS PODUZETNIKA pokrenuta je kao samoorganizacija građana, mahom malih poduzetnika, a nakon objave prvog paketa gospodarskih mjera Vlade RH koje su pokretači ocijenili nedostatnima. Budući da je u manje od 15 dana okupio više od 100.000 poduzetnika, obrtnika, samozaposlenih i zaposlenika privatnog sektora te privukao veliku medijsku pozornost svojim beskompromisnim zahtjevima i istupima, GLAS PODUZETNIKA se pozicionirao kao relevantan čimbenik u javnim raspravama vezanim za određivanje novog gospodarskog smjera Hrvatske. Isto je potvrdila i Vlada RH koja je, unutar drugog paketa gospodarskih mjera, usvojila neke od prijedloga inicijative te time potvrdila njezin neosporan utjecaj. Na zahtjev članova inicijative, osnovana je Udruga GLAS PODUZETNIKA koja je od osnivanja prikupila više od 12.000 članova, a Udrugu podržava preko 200.000 građana Hrvatske.

PRIJEDLOG MJERA ZA PROVOĐENJE REKREATIVNIH AKTIVNOSTI U ZATVORENIM PROSTORIMA

Facebook Komentari