Arheološki muzej Istre odnedavno ima zaposlenu kolegicu koja će prema svemu sudeći redovito objavljivati zanimljive priče o povijesti i značaju arhitektonske i arheološke baštine Pule. U nastavku vam dostavljamo najnoviju. Ostale priče možete pronaći na face stranicama AMI_a.

Netko vas promatra

Pulski Forum zimi izgleda pusto, ali oni su tamo i zimi, i ljeti. I tako već po prilici 70 godina. Ova dva mladića vjerojatno su postavljena pred Augostov hram nakon njegove poslijeratne rekonstrukcije, a pronađeni su desetak godina ranije, 1938. godine, ispred Amfiteatra. Gotovo je sigurno da nisu bili sami: dio su veće povorke. Rimske povorke prethodile su današnjim procesijama, i često su prikazivane na antičkim spomenicima uglednih osoba.

Dva bosonoga mladića reljefno su uklesana u vapnencu, u dijelu Istre najdostupnijem i najčešće korištenom kamenu. Po stilu izrade spadaju u doba vladavine cara Augusta, kada je nastao i sam hram čiji im trijem već dugo pruža utočište.

Mladići ne spadaju ni među bogove, ni među aristokraciju. Odjeća im je obična, njihove su tunike radna odjeća kakvu su nosili robovi, i vojnici u slobodno vrijeme.

„Obični dečki“, reklo bi se danas. Osim što su najprije proveli 2 000 godina na rimskoj nekropoli, zbog čega je kamen u kojem su isklesani pun krupnih fosila, a potom gotovo jedan ljudski vijek stoje kao diskretni suvremenici grada u kojem žive gotovo od njegovog nastanka.

Facebook Komentari