Dosta je neobično kako se HDZ ne može pretvoriti u modernu demokršćansku stranku jer Andrej Plenković i dio HDZ-ovih političara jesu taj profil. Nakon toliko vremena na vlasti i članstva u EPP-u za očekivati je da se nešto takvo i dogodi.

Vjerojatno je odgovor na to pitanje kako su sami sebe ulovili u zamku. A vrhunac toga je vjerojatno bio dolazak Tomislava Karamarka kao HDZ-ovog predsjednika i premijera, koji je naivno koristio desnicu kao svoje biračko tijelo. S obzirom kako se radi o dvije različite političke platforme osim pozicije u vlasti i javnog novca nije im imao što drugo za ponuditi. Na početku je to i djelovalo al su apetiti novo pridošlih brzo narasli.

Kupovanje biračkog tijela javnim novcem očito ima svojih limita a to je vidljivo u ovom trenutku. Nadomještanje ideoloških podjela javnim novcem, funkcijama, zaštitom pred represivnim aparatom doveo je do bahatosti jednih i drugih te su ovi sa desne strane shvatili da bi oni mogli dobiti vlast i sve ostale povlastice koje uz to idu u Hrvatskoj i to bez posrednika.

HDZ je klijentelizmom ustvari uništio svoju nacionalnu političku platformu. Izgubili su utrku sami sa sobom i nisam siguran mogu li iskoristiti državni represivni aparat da zaustave ovo što se valja sa desne strane. Prvi ozbiljan signal je Kolindina izjava o korupciji unutar SOA-e. Očito je kako se opet našla na mjestu koje su oni motrili i snimali te kako postoji propust dijela njene protuobavještajne zaštite. Što znači da je netko u posjedu kompromitirajućeg materijala koji bi Kolindu mogao skupo stajati. Direktno uopozorenje Škorinom timu pokazatelj je kako su ideološka razmimolilaženja unutar tih struktura iznad profesionalnosti.

Naivno je očekivati kako će Škorini birači sada kada su osjetili krv pomoći Kolindi i Plenkoviću. Moje je mišljenje kako će radije sjediti doma i gledati kako Kolinda i Plenković gube izbore nego glasati za njih. To i njima odgovara u ovom trenutku, osobito za predstojeću borbu na parlamentarnim izborima. Njima treba slab i razjedinjen HDZ jer jedino u toj stranci mogu tražiti potrebne političke glasove.

Milan Bandić je drugi ozbiljan pokazatelj kako je stranka na vlasti iznad ustava i svih zakona jer pružaju zaštitu čovjeku koji je javno bahat i ne mari za bilo kakve zakone države u kojoj živi. Jasno je svima kako postoji selektivno prakticiranje zakona i pozitivnih propisa ove zemlje.

Ta laž nove hrvatske desnice kako će oni napokon stvoriti Hrvatsku za koju su se borili, visoko je oktansko gorivo koje će im omogućiti brz rast al kako to obično biva brzo će se i potrošiti. Ali je sigurno kako će HDZ-u napraviti nepopravljivu štetu.  

Sa druge strane HDZ je svojim klijentelističkim stavom ugrozio i mogućnost stvaranja velike koalicije sa SDP-om jer je pitanje kako bi u tom slučaju reagirao granični dio njihovog biračkog tijela kojem se nudi alternativa za manifestiranje svoje političke ideologije.

Da apsurd bude još veći, hrvatsko predsjedavanje EU-om dolazi u najgorem trenutku za HDZ. Dok se oni budu bavili predsjedanjem, Škoro i njegovi suradnici imaju dovoljno vremena da u miru odrade i ostatak biračkog tijela koje im fali.

Za kraj mogu citirati onu narodnu …Tko sa vragom tikve sadi o glavu mu se razbijaju.

Facebook Komentari