Nova ljevica se pridružuje obilježavanju Dana oslobođenja Splita od fašizma, u spomen na 26.10.1944. godine, dan kada su jedinice narodnooslobodilačke borbe oslobodile Split od fašističke okupacije.

Na Dan oslobođenja Splita valja se prisjetiti da je od tadašnjih oko 42.000 stanovnika Splita njih 12.000, više od četvrtine stanovništva grada, sudjelovalo u NOB-u i odlučno se borilo na strani slobode i jednakosti. 

Mnogi od njih za tu su slobodu položili i život!

Nažalost, umjesto njegovanja sjećanja na sve poginule sudionike i sudionice NOR-a, spomenici i obilježja njima u čast porušeni su ili oštećeni i u Splitu, a njih više o 3.000 u Hrvatskoj, a ulica koje su nosile imena revolucionara i heroina toga vremena, više nema.

Uništavanju, ne samo spomenika već i sjećanja na antifašističku borbu, pogodovale su revizionističke politike, a njima se, nažalost, nije usprotivio dio naših sugrađana, pa čak ni potomaka partizana i antifašista. Tko se treba sramiti ili odricati revolucionarne prošlosti nekad crvenog Splita?

Upravo zato u povodu oslobođenja grada Splita od fašizma, podsjećamo na časnu prošlost i prisjećamo se svih poginulih partizana i partizanki i svih antifašista koji su branili svoj grad.

Nova ljevica ističe, unatoč onima koji bi mijenjali povijest i umanjivali značenje antifašizma i NOP-a pod vodstvom Josipa Broza Tita, da pamtimo i poštujemo borbu i žrtvu svih koju su pali u borbi protiv fašizma.

Za Novu ljevicu je antifašizam stvarni temelj Republike Hrvatske koji ne smije biti tek slovo u Ustavu.

Zajedno s našim koalicijskim partnerima Možemo! i Pametno za Split i Dalmaciju položit ćemo vijenac kod stare Gradske vijećnice na Pjaci, 26.10. u 11 sati, kao simbolični znak sjećanja i poštovanja prema osloboditeljima Splita.

Facebook Komentari