Ministarstvo zdravstva uputilo je članovima radne skupine za izradu zakona prvi prijedlog izmjena i dopuna Zakona o zdravstvenoj zaštiti kojim se uglavnom predlaže centralizacija cijelog sustava. Predlaže se da sve opće i specijalne bolnice na županijskoj razini, njih 57, dobiju novog vlasnika – državu. Također se predviđa ukidanje zavoda za hitnu medicinu, kao i 21 županijskog zavoda za javno zdravstvo, a ostao bi samo Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Do sada su se županije i gradovi mogli barem na neki način uključiti i ulagati u zdravstvenu zaštitu na lokalnoj razini, a ako se usvoje ove izmjene, onda neće moći nikako! Ruke će nam biti potpuno vezane, smatra Paus, dodajući:

– Hrvatski zdravstveni sustav je pred slomom, a pandemija ga je gurnula skroz u crveno. I umjesto da se napravi racionalni plan spašavanja tog sustava, donosi se odluka da se bez države i državne birokracije ne može ništa. A svi znamo kako će to završiti ako će o zamjeni stakla na prozoru pulske bolnice odlučivati službenik u Ministarstvu u Zagrebu!

– Takva nehumana i apsurdna birokratska logika prevladava u prijedlogu ovog Zakona kojem se, zamislite, pacijenti i korisnici zdravstvenih usluga uopće ne spominju!, zaključio je Dalibor Paus.

– Dodatna centralizacija sustava koji je ovako i onako centraliziran, kao i sve drugo i ovoj državi, dodatno će otežati i usporiti pružanja zdravstvene usluge! Sjetimo se u kojoj je situaciji bila pulska bolnica prije nekoliko mjeseci kad joj nisu bili doznačeni novci za plaće i kad su iz bolnice tražili pomoć volontera.

Predsjednica Skupštine Istarske županije Sandra Ćakić Kuhar obrazložila je zašto će tim izmjenama najviše izgubiti pacijenti s područja Istre. – U Istarskoj županiji, lokalnim sredstvima, financiraju se brojne aktivnosti i programi u zdravstvu, koje u stvari predstavljaju nadstandard u odnosu na razinu zdravstvene zaštite koju osigurava država.

– Držimo da najavljene zakonske promjene ne nose ništa dobro ni pacijentima niti zdravstvenom osoblju: nije realno očekivati da će netko iz Zagreba prepoznati lokalne potrebe i odmah reagirati, posebno u Istri, provoditi preventivne programe za primjerice djecu s neurorizicima kad u zajednici postoji potreba za njima, osigurati subvenciju stanarine ili subvenciju kamata na stambene kredite za deficitarne zdravstvene kadrove, dodijeliti potreban broj hitnih medicinskih timova, kupovati kvalitetnu opremu za rad ili sanitetska vozila.

– Realnije je očekivati, zaključila je Ćakić Kuhar, da će se dostignuta razina zdravstvene zaštite u Istri urušiti, jer nažalost, opća razina zdravstvene usluge u Hrvatskoj je niska. Svaka standardizacija sustava, za istarske pacijente znači povratak dva desetljeća unazad.

„Stanje u hrvatskom zdravstvu je neodrživo, a novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti kojeg je Ministarstvo zdravstva ovih dana stavilo na stol može samo činiti zdravstveni sustav još neučinkovitijim. To je veliki udar na pacijente, ali i na kvalitetu zdravstvenih usluga“, ocijenili su danas predsjednik IDS-a Dalibor Paus i predsjednica Skupštine Istarske županije Sandra Ćakić Kuhar.

 

 

Facebook Komentari