Gradska radionica u Puli poziva vas na još jedno javno predavanje iz serije Art Panoptikum koje će se održati u subotu 29. travnja 2023. u 20:00 sati u na Stoji u Puli.

Četrdeset i treći Art Panoptikum započet će predstavljanjem izložbe skulptura i grafika Eduardo Chillide pod nazivom “Gravitation” koja do 24. rujna traje u međunarodnom izložbenom centru Kunsthalle Krems-Stein u Austriji.

Ovaj baskijski umjetnik smatra se majstorom apstraktne skulpture kao i jednim od najvažnijih kipara 20. stoljeća. U drugoj temi donosi se osvrt na djelovanje legendarne figure američke avangardne umjetnosti, eksperimentalne glazbe i nezavisne kulture Laurie Anderson čija izložba “Looking into a Mirror Sideways” u Moderna Museet u Stocholmu traje do 3. rujna.

Iza toga dolazi predstavljanje izložbe palestinskih umjetnika Basel Abbasa i Ruanne Abou-Rahme koja pod nazivom “An echo buried deep down but calling still” objedinjuje ključna djela koja su zajednički producirali od početka njihove suradnje 2007. Ovaj postav može se do 28. svibnja vidjeti u muzeju moderne umjetnosti Astrup Fearnley u Oslu.

Sljedeća tema posvećena je velikoj samostalnoj izložbi barbadosko-škotske multidisciplinarne umjetnice Alberte Whittle koju pod nazivom “Create dangerously” prikazuje muzej Modern One u Edinburghu. Ona se u svojim radovima bavi brutalnošću i nepravdom uzrokovanim kolonijalizmom, transatlantskom trgovinom robova i aktualnom klimatskom krizom.

Nakon toga slijedi prikaz izložbe španjolskog umjetnika Angela Vergare koja se pod nazivom “Dans l’instant” do 8. listopada prikazuje u Musée des Arts Contemporains de la Fédération Wallonie-Bruxelles. Vergara, koji živi i radi u Bruxellesu u svom radu propituje način na koji suvremeni imaginarij oblikuje isprepletene javne i privatne sfere, pa tako i našu vlastitu stvarnost.

Walker Art Center multidisciplinarni je centar suvremene umjetnosti u Minneapolisu gdje je do 3. rujna ove godine postavljena retrospektivna izložba energičnih i raznolikih radova američke umjetnice filipinskog porijekla Pacite Abad, a o tome se govori u sljedećoj temi.

U njenom opsežnom opusu najdojmljivije su živopisne, šarene slike i tapiserije u trapunto tehnici, mješoviti tekstilni kolaži i apstraktni asemblaži. Pred kraj predavanja obično se predstavljaju umjetničke rezidencije, a ovaj put bit će riječ o K11 Art Village u Wuhanu koji svojim rezidentima nudi 11 studija, izložbenu dvoranu od 1000 m² te multifunkcionalni prostor od 300 m².

Na samom kraju prikazat će se neke od dojmljivijih instalacija prikazanih na nedavno završenoj manifestaciji Milano design week, koji se smatra najvećim svjetskim događanjem u dizajnu i sastoji od tradicionalnog sajma Salone del Mobile koji se održava još od 1961. te serije različitih izložbi i događanja rasutih po gradu.

Art Panoptikum u organizaciji Gradske radionice priprema i vodi Boris Bogunović. Program se ne naplaćuje, a financijsku potporu pružaju Grad Pula i Ministarstvo kulture i medija RH.

 

Facebook Komentari