Izdavačka kuća Ex Libris i galerija Makina pozivaju vas na predstavljanje knjige Gore nego psetu, autobiografiju jazz giganta Charlesa Mingusa, koja će se održati u petak, 8. srpnja 2022. u 21 sat u galeriji Makina.

O knjizi će govoriti prevoditelj i priređivač knjige Saša Drach, te autori popratnih tekstova Davor Hrvoj i Melanija Pović Jagarinec uz glazbeni začin Alena Sinkauza.

Prvi hrvatski prijevod autobiografije iz 1971. godine izlazi upravo na stotu godišnjicu rođenja Charlesa Mingusa, jednog od najvećih jazz glazbenika i skladatelja svih vremena. Mingus je svirao s Louisom Armstrongom, Dukeom Ellingtonom, Charliejem Parkerom, Dizzyjem Gillespiejem i Herbiejem Hancockom. Bio je glazbenik otvorena duha, osebujan, ekstravagantan, a njegova je glazba prožeta svim stilovima i kao takva često se i danas izvodi.

Pisana više u formi romana, u književnom, stilskom i tematskom smislu ova autobiografija nije daleko od onoga što su pisali James Baldwin, Henry Miller i Charles Bukowski. Mingus se poigrao i stvarnim i izmišljenim likovima, često se bavi impresijama, neopterećen je datumima i kronologijom događaja.

Na trenutke je brutalan, prljav, težak i bezobrazan, ali u isto vrijeme i sentimentalan, šaljiv i zabavan. Gore nego psetu, manje je priča o Mingusovoj glazbi, a više o tome odakle ta glazba izvire. Bespoštedno je ponudio sebe, zapravo nekoliko razina svoje osobnosti, a glazbu je, kao i svoj odnos prema obitelji, prijateljima, ženama i kolegama glazbenicima,između vlastitih emocionalnih vrtloga postavio imanentnim dijelom svijeta koji je pokušao mijenjati.

Facebook Komentari