U jednoj pulskoj osnovnoj školi na brdu, točnije na Monte Zaru, danas je održan projektni dan. U samoj realizaciji dana sudjelovali su svi učenici od 1. – 8. razreda sa svojim učiteljima, učiteljicama, stručnim suradnicima i pomoćnicima u nastavi. Održana je projektna nastava radioničkog tipa u predmetnoj i razrednoj nastavi povodom projekta Zavičajne nastave u sklopu projekta „Institucionalizacije zavičajne nastave uz potporu„ Istarske županije – Regione Istriana Festivala znanosti i Međunarodne ekoškole, a teme su bile “Beside i užance“ i „Život“ uz ekološke motive.

Učenici razredne nastave bavili su se sljedećim temama: 1.a Čabeceda, 1.b Povidamo si istarske štorije uz delicije, 2.a Život iz istarske škrinjice, 2.b Stare priče naših nona, 3.a Lipa naša zemlja Istra, 3.b Beside, masline i kreativnost, 4.a Zaplešimo, zasvirimo i zakantajmo po staroj užanci i 4.b Beside pod Učkon i to uz vodstvo učiteljica Gordane Ružić Stanojević, Sandre Smoljan, Ljiljane Tončinić, Irene Radolović, Jolande Sanković, Barbare Grgec Mošnja, Svjetlane Vulin, Rozane Cerin Šverko i Vedrane Majstorović.

U samom radu aktivno su sudjelovale i pomoćnice u nastavi.
Kroz vesele i kreativne radionice, učenici 1.a izradili su čakavski abecedarij i memory sa slovima i istarskim riječima, istraživali, crtali zavičajne motive, pisali, čitali, slušali i govorili stare štorije naših nona. Učenici produženog boravka, pod vodstvom učiteljica Karmen Šimičević i Branke Mošnja i uz pomoć pomoćnica u nastavi, projektni dan posvetili su ćakulama kroz izradu uskršnje ekološke izložbe. Od recikliranih ukrasnih balona izradili su uskršnja jaja te ih ukrasili istarskim poslovicama i izrekama.

Učenici predmetne nastave su kroz istraživačke i kreativne radionice naučili više o narječjima i tradicijama našeg kraja, starim zanatima i igrama, životu u istarskim selima i gradovima, užancama na Vazan, zavičajnoj glazbi i glazbalima, ali i ekološkom Uskrsu.

Učenici 5.a razreda otišli su vlakom do Vodnjana u Eko muzej u pratnji učiteljica Elle Malenica i Ranke Čičovački, dok su učenici 5.b „skočili“ do Povijesnog muzeja i podzemnog tunela Zerostrasse s učiteljicama Valentinom Miletović Anić i Kristinom Zec. Učenici 6.a bavili su se starim zanatima i užancama pod vodstvom učiteljice Karle Virgilio i učitelja Vlatka Bizjaka, dok su učenici 6.b imali priliku naučiti kako su se nekad istarska djeca igrala i provodila svoje slobodno vrijeme prije mobitela, TV-a i interneta.

Kroz istraživanje o starim igrama sa svojim učiteljicama Josipom Vujicom istraživali su igre poput kolarića panića, potezanje konopa, nošenje jaja u žlici, lastika, školice, skakanja u vreći, bacanja kamena s ramena do naravno neizostavnih ščinki.
Kako ekološki obojati uskrsna jaja pod vodstvom učiteljica Maje Radolović Čalić naučili su učenici 7.a razreda, dok su učenici 7.b razreda s učiteljima Davidom Laginjom i učiteljicom Tatjanom Bulešić istraživali život u istarskim selima i gradovima.

Učenici 8.a istražili su užance za Vazan pod vodstvom učiteljice Matee Licul i pedagoga Saše Jureše, dok su učenici 8.b slušali i pjevali zavičajnu glazbu u pratnji učitelja Marka Jovanovića i rehabilitatorice Karin Bolković Fornažar.

Cijeli današnji nastavni dan bio je posvećen korelaciji zavičajne nastave, ekologije i znanosti. Učenici su osvijestili važnost očuvanja zavičajne baštine i ekologije te tako stekli nove vještine za cjeloživotno učenje. Crtalo se, pjevalo, plesalo, igralo, istraživalo …    i to sve u službi očuvanja okoliša, života i zavičajne baštine.

Nakon završetka projektnog dana učenici su svoje radove predstavili svima te ih izložili u hodniku škole. Uživali smo u pjesmi, glazbi i predstavljanju radova učenika.
Izložbu svih radova priredio je učitelj likovne kulture Goran Čvrljak, a sve je detaljno putem videa i fotografija dokumentirao učitelj Zlatko Lasek uz pomoć ravnateljice Branke Sironić.
Fotografije svih aktivnosti i radova popraćene su i na društvenim mrežama školske knjižnice i na webu škole pod budnim okom knjižničarke Dragice Pršo.

Facebook Komentari