Istarski župan kritizirao je još jedan pokušaj stranaca da kupnjom poljoprivrednog zemljišta uz more dođu do vrijednih parcela koje će kasnije bespravno koristiti kao građevinske.

Prethodna dva dana u medijima pratimo najnoviji slučaj mešetarenja poljoprivrednim zemljištem, ovaj put na području Valbandona, nadomak Pule, a koji je, očigledno, uvertira u još jednu u nizu bespravnu gradnju na području Istre. Za istarskog župana Borisa Miletića zaštita prostora jedan je od prioriteta na čelu Županije, a o problematici bespravne gradnje u više je navrata upozoravao i nadležne ministre, kao i samog premijera  Andreja Plenkovića.

– Apsolutno sam zgrožen i revoltiran još jednim primjerom bahatosti stranih državljana koji prikrivenom kupoprodajom, žele pri isteku moratorija na kupnju državnog i privatnog poljoprivrednog zemljišta, nadomak mora bespravno graditi.

I ovaj konkretan primjer devastacije našeg prostora, nažalost samo jedan u nizu, potvrda je onog što stalno govorim, a to je da država treba poduzeti hitne mjere kako bi zaustavila nelegalnu gradnju. Potencijalne bespravne graditelje mora se zaustaviti od toga da uopće krenu razmišljati ili djelovati u tom smjeru.

Najbolji način da se to postigne je da država uvede drakonske novčane kazne, ali i propiše kaznenu odgovornost za bespravne graditelje. Kad bi postojala takva praksa, siguran sam da bi potencijalni prekršitelji dvaput razmislili. U ingerenciji države su poslovi građevinske inspekcije i ona mora konačno preuzeti odgovornost koju ima po zakonu ili spustiti ovlasti građevinske inspekcije na lokalnu razinu.

Vlada Republike Hrvatske troši milijarde na ratne avione kako bi zaštitila hrvatski zračni prostor, ali s druge strane, ne čini ni približno dovoljno da zaštiti hrvatsko tlo. Mi kao Županija, gradovi i općine smo spremni uhvatiti se u koštac s navedenim problemom, ali vremena više nemamo.

Nama pred očima se događaju ovakve sramotne stvari i to u većini slučajeva bespravno grade strani državljani, kojim otvoreno poručujem: sramite se!

Slučaj u Valbandonu je, iskreno se nadam, otkriven na vrijeme iako je dio štete poravnavanjem i nasipavanjem terena, već učinjen. Očekujem da građevinska inspekcija po hitnom postupku reagira u ovom konkretnom slučaju, naglašava župan Boris Miletić

Facebook Komentari