U današnjem slobodnom iznošenju stajališta u Hrvatskom saboru, zastupnik IDS-a, Marin Lerotić ironično je govorio o tzv. „modernom suverenizmu“ okarakteriziranom kao snažna država koja pokušava iskoristiti svoj međunarodni položaj i utjecaj za interese i dobrobit svojih građana. 

Posebno se osvrnuo na „žilet žicu“ koju su postavili Slovenci na granici s Republikom Hrvatskom, koristeći teritorij Republike Hrvatske te na apsurd kroz koji prolaze naši sugrađani koji moraju tražiti dopuštenje Republike Slovenije da prelaze iz jednog dijela zemlje u drugi, kao i na situaciju da se omogući slovenskim ribarima da koriste hrvatske teritorijalne vode, a zauzvrat da Slovenija neće pisati kazne hrvatskim ribarima.

– Slovenija više neće pisati kazne hrvatskim ribarima koje hrvatski ribari dobivaju u hrvatskom teritorijalnom moru, Slovenci su podvukli crtu, iako arbitražni sporazum nije dovršen jer se hrvatska povukla, a Slovenija je kompromitirala taj arbitražni sporazum te upitao gdje je tu borba ministarstva vanjskih poslova za interese naših sugrađana naglasio je zastupnik IDS-a.

Lerotić je istaknuo kako Republika Hrvatska može, mora i treba učiniti sve da zaštiti interese svojih sugrađana koji izlaze na more da bi ulovili ribu, prodali je i prehranili svoje obitelji i platili svoje obveze. Izrazio je snažnu podršku istarskim ribarima u potrebi da očuvaju svoje interese i zatražio od Ministarstva vanjskih poslova da pokaže snažni moderni suverenizam i snažni utjecaj i položaj Hrvatske u međunarodnim tijelima i napokon zauzme jasan stav koji će biti isključivo u interesu hrvatskih građana.

Facebook Komentari