U povodu Svjetskog dana zaštite prirode, koji se obilježava 5. lipnja, Hrvatsko novinarsko društvo – Zbor novinara za okoliš danas je dodijelilo nagradu “Velebitska degenija” za najbolje novinarske radove o zaštiti prirode i okoliša objavljene u 2021. godini.

U kategoriji Televizija dobitnica je novinarka Nove TV Ana Malbaša za prilog “Troska u Dugom Ratu” emitiran u emisiji “Provjereno”.

U kategoriji Tisak i Internet Srđan Vrančić Vrana postumno je nagrađen za seriju reportaža u sklopu projekta Scuba Skener objavljenih u Jutarnjem listu te u istoj kategoriji novinar Andrej Dimitrijević za tekst “Kraj Samobora mimo dozvole skladištili 2000 tona smeća. Inspektorat reagirao nakon Telegramove istrage” objavljen na portalu Telegram.

U kategoriji Fotografija lauretakinja je Ivana Nobilo za seriju fotografija “Ježeva nova kućica – Što smo učinili morskim životinjama” objavljenih u Jutarnjem listu u sklopu projekta “Scuba skener”.

Za nagrade je ove godine stigla 41 kandidatura s ukupno 98 radova, i to u kategorijama tisak i internet, radio, televizija i fotografija. O dobitnicima je odlučivao Ocjenjivački odbor u kojem su bili: Lidija Komes (predsjednica), Silva Celebrini, Marina Bujan, Koraljka Eterović, Mirko Janković, Lidija Tošić i Davorin Marković.

Odbor je većinom glasova odlučio ove godine ne dodijeliti nagradu za radijsko novinarstvo, dok su u kategoriji tiska i interneta dodijeljene dvije nagrade, ravnopravno dvojici kandidata.

Nagrada „Velebitska degenija“ Tisak i internet Srđan Vrančić Vrana

U protekloj godini pokrenut je projekt Jutarnjeg lista „Scuba skener“. Prvi je put nizom članaka praćenih fotografijama i video prilozima javnosti sustavno predstavljeno podmorje od Rovinja do Dubrovnika. Otvorene su mnoge problematične teme Jadrana, ali je predstavljena i njegova ljepota i vrste koje tu obitavaju.

Srđan Vrančić u projektu je sudjelovao od ideje do realizacije. Kao pasionirani ronilac osmislio je i pokrenuo projekt 2021. godine objavljujući nikad viđene fotografije jadranskog podmorja. Osim kao samostalni autor svih tekstova, on je uz kolegicu Ivanu Nobilo i kolegu Božidara Vukičevića autor i velikog dijela fotografija i video klipova. Otvorili su i upozorili na teme važne za očuvanje Jadrana; na najezdu invazivnih vrsta, zatopljenje mora, sidra koja oru po poljima Posejdonije, vrste koje nestaju iz Jadrana ili se ponovo pojavljuju, kao i na utjecaj turizma na zaštićene vrste.

Njihov je zaključak: „Jadran je jedno od najljepših mora u Europi, ali neće moći još dugo odolijevati zagađenju.“

Na to je svojim argumentiranim i emotivnim tekstovima upozoravao i Srđan Vrančić Vrana i omogućio nam uvid u jedan paralelni svemir. I čitatelji su to znali cijeniti, jednako kao i ocjenjivačko povjerenstvo za nagradu „Velebitska degenija“, koju je ove godine, na žalost postumno, osvojio kolega Vrančić.

Srđane, kao što vi koji ponirete u morske dubine uvijek tvrdite, „ronjenje je aktivnost koja nas najviše približava bestežinskom stanju, odnosno boravku u svemiru. U takvim uvjetima ograničenog boravka, bez stabilnog oslonca u tri dimenzije, potreban je izuzetan napor i koncentracija za obavljanje zadataka“. Ti si, Srđane, svoj zadatak u plavim dubinama Jadrana i ne samo Jadrana, nego i svjetskih mora obavio. Sa stjenovitog ponosnog Velebita motrila je na tebe jedinstvena velebitska degenija. Neka te i sada s vrhova naše najljepše i najduže planine ponad Jadrana prati u visine svemira.

Nagrada „Velebitska degenija“ Tisak i internet Andrej Dimitrijević

Kolega Andrej Dimitrijević „Velebitsku degeniju“ dobiva za tekst “Kraj Samobora mimo dozvole skladištili 2000 tona smeća. Inspektorat reagirao nakon Telegramove istrage” objavljen 1. srpnja 2021. na portalu Telegram.hr.

Andrej Dimitrijević prošle je godine više mjeseci istraživao zašto je tvrtka Royal Media iz Zagreba, koja se bavi gospodarenjem otpada, dobila nekoliko natječaja za koje je smatrao da su namješteni ili, u krajnjem slučaju – upitni. Daljnjim je istraživanjem otkrio da su u svom skladištu u Vrbovcu Samoborskom pokraj Samobora, odmah do vodozaštitnog područja, u naseljenome mjestu, tik do dječjeg igrališta nagomilali čak 4000 posto više otpada od dopuštenog prema dozvoli.

Otpad se nalazio na otvorenom i nije bio prekriven folijom. Dimitrijević je alarmirao Zagrebačku županiju, Grad Samobor, Državni inspektorat i Ministarstvo gospodarstva i zaštite okoliša. Rezultat – tvrtki Royal Media oduzeta je dozvola za gospodarenje otpadom, a vlasniku je naloženo da otpad ukloni i plati pozamašnu kaznu.

Zahvaljujući novinarskom istraživačkom radu kolege Andreja Dimitrijevića Vrbovec Samoborski je slobodan od otpada. Tvrtka Royal Media je kasnije dobila natječaj za zbrinjavanje otpada u Zagrebu, ali se u javnosti stalno naglašavalo kako je riječ o tvrtki koja nije adekvatno zbrinjavala otpad na odlagalištu pokraj Samobora. Pravo je pitanje koliko bi se taj otpad još tamo gomilao i bi li odgovorni bili kažnjeni da nije bilo upita medija. Stoga je za svoj uporan i uspješan istraživački novinarski rad Andrej Dimitrijević, prema jednoglasnoj odluci Ocjenjivačkog odbora, također osvojio nagradu „Velebitska degenija“ u kategoriji Tisak i internet.

Nagrada „Velebitska degenija“ Fotografija Ivana Nobilo

Ivana Nobilo svojom slojevitom fotoreportažom u sklopu projekta „Scuba skener“ obuhvaća opasna zagađenja hrvatskog podmorja, koja se godinama ne rješavaju, a pogubni su za našu floru i faunu, kao i za kvalitetu cjelokupnog ekosistema.

Njezine fotografije nastale u akvatoriju Visa pokazuju žalosni suživot morskih stanovnika s odbačenim otpadom koji je završio u moru. Škarpina s udicom i plastikom koje se nikad neće moći osloboditi, ježinac pod teretom limenke koju je netko nehajno odbacio nakon što je ispio sok, drugi „u smrtonosnom zagrljaju“ odbačene kutije cigareta. Jeste li znali da kemikalije iz opušaka mogu ubiti 50 posto riba koje su im izložene samo četiri dana? Mnoge od tih životinja u našem se otpadu zaglave i uginu, druge ga progutaju i uginu, no neke se vrste nastoje prilagoditi novim uvjetima pa te naše grozote nose na sebi ili u njima žive. Nekim vrstama to uspije, drugima baš i ne.

Porast onečišćenja i zagađenja podmorja iz godine u godinu je sve veći, a fotografije nagrađene autorice Ivane Nobilo jasno ukazuju na sveprisutnu činjenicu da nismo pošteđeni globalnog narušavanja okoliša. Dok je glavni interes zajednice, vođen zaradom i kapitalom, uglavnom usmjeren na povećanje broja posjetitelja, kao da svi zajedno gubimo percepciju prirodnog habitusa živog podmorja jer ga naprosto ne vidimo i ne doživljavamo.
Ivana Nobilo svojim radom ukazuje na veliku povezanost između ljudske nemarnosti i postupnog uništavanja okoliša i prirode, na opasnosti koje nam prijete. Njezine prekrasne, ali tužne fotografije zaista potiču na razmišljanje o promjeni ponašanja prema dubinama Jadrana.

Nagrada „Velebitska degenija“ Televizija Ana Malbaša

Malo dalmatinsko mjesto s propalom tvornicom i desetljećima starim problemom koji zagađuje okoliš. Ništa neobično za hrvatske uvjete, reći ćete, ali emotivna priča o verbalnom ratu u Dugom Ratu, međusobnim tužbama i životu mještana koji godinama udišu nečisti zrak osvojila je glasove Ocjenjivačkog suda novinarske nagrade „Velebitska degenija“ u konkurenciji značajnog broja vrlo dobrih televizijskih priloga i emisija.
Priča je to o troski za koju strani investitor tvrdi da nije opasna, a mještani tvrde da im narušava zdravlje. U emotivnom nastupu mještani stoga predlažu investitoru da sam popije vodu s troskom ili se njome pospe jer njima se to desetljećima događa mimo njihove volje. Posljedice za zdravlje osjećaju svi pa i mala djeca.

Ana Malbaša uspjela je u 13-minutnoj reportaži „Troska u Dugom Ratu“ objavljenoj u emisiji Nove TV „Provjereno“ objasniti ekološki, zdravstveni i ekonomski aspekt priče o propaloj tvornici ferolegura, njezinom opasnom otpadu, skrivenim namjerama i borbi mještana za zdrav i kvalitetan život.

Emisija je potaknula neovisne analize koje su pokazale premašene vrijednosti četiri spoja opasna za zdravlje, a pokrenula je i izgledno rješenje problema.

Istraživačko sveobuhvatno novinarstvo koje pogađa bit problema, traži uzroke, govori o posljedicama i senzibilizira javnost kada je riječ o ekološkim temama od neprocjenjive je važnosti u borbi za kvalitetan i zdrav život i očuvanje planeta, što potvrđuje i priča „Troska u Dugom Ratu“ Ane Malbaše.

 

Facebook Komentari