U organizaciji Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u suradnji s Hrvatskom udrugom za igre na sreću, u Puli se održava Edukacija za implementaciju Programa prevencije mladih „Tko zapravo pobjeđuje?“ na kojoj sudjeluju profesori i suradnici u srednjim školama iz Istre. Edukacija se održava od 11. do 13. studenoga u pulskom Hotelu Park Plaza Histria.
Početku edukacije prisustvovale su pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i mlade Elvira Krizmanić Marjanović i zamjenica gradonačelnika Grada Pule dr.sc. Ivona Močenić, dr.med. koje su pozdravile okupljene i pohvalile angažman Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i HUZIS-a da održe hvalevrijednu radionicu s nastavnicima i drugim stručnjacima istarskih srednjih škola i učeničkih domova.

„Izuzetno nam je drago što se, unatoč izazovnim okolnostima, održava ova zaista bitna edukacija kojoj je cilj prevenirati kockanje mladih, adolescentske dobi te razvoj prikladnog odnosa prema igrama na sreću. Nažalost, svjedočimo da su kockanju zaista sve više podložni mladi ljudi potaknuti, između ostalog, masovnim medijima i okolnostima koje potiču zanimanje mladih za kockanje i klađenje i čine ga prihvatljivim oblikom zabave.

Svi zajedno moramo educirati naše mlade i moramo ih usmjeriti, odnosno pomoći im da donesu ispravne odluke te vjerujem da će ova edukacija sistematizirati okvire znanja, praksu istraživanja i učiniti veliki korak u sprječavanju kockanja mladih adolescentske dobi“ – rekla zamjenica gradonačelnika Pule dr.sc. Ivona Močenić, dr.med.

Tko zapravo pobjeđuje?

Program „Tko zapravo pobjeđuje?“ je pilotiran i razvijen kroz 2013. i 2014. godinu te je prvi hrvatski sveobuhvatan i evaluiran program univerzalne prevencije kockanja mladih, utemeljen na znanstvenim činjenicama i rezultatima inozemnih i domaćih istraživanja. Program je razvijen u okviru projekta „Kockanje mladih u Hrvatskoj“ koji se od 2010. godine provodi na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Edukaciju u Puli provode izv. prof. dr. sc. Neven Ricijaš, voditelj projekta i najveći stručnjak u području kockanja mladih, doc.dr.sc. Dora Dodig Hundrić te prof. soc. ped. Sanja Radić Bursać i prof. soc. ped. Ana Rakić, socijalne pedagoginje s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta.

„Vrlo je važno poticati razgovor o sudjelovanju mladih u igrama na sreću među nastavnicima i drugim stručnjacima koji rade s mladima, kako bi se na vrijeme prepoznalo rizično ponašanje te pravovremeno i pedagoški ispravno reagiralo na njega. Edukacije provodimo u različitim regijama jer želimo osigurati dostupnost programa u cijeloj Hrvatskoj. Kod provođenja programa koji za cilj imaju prevenciju rizičnih ponašanja, ključno je imati i aktivno uključenu lokalnu zajednicu koja čini stup oslonac. Izuzetno nam je drago što su Grad Pula i Istarska županija prepoznali važnost ove teme i dali svoju podršku provođenju Edukacije i Programa“ – rekao je izv. prof. dr. sc. Neven Ricijaš.

Prevencija u igrama na sreću za mlade

Hrvatska udruga za igre na sreću dugogodišnji je partner Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u provođenju Edukacije za implementaciju Programa prevencije mladih „Tko zapravo pobjeđuje?“ koju su prepoznali kao važan dio svog društveno odgovornog poslovanja.

„Postoji mnogo načina upoznavanja maloljetnika s igrama na sreću – od blagdanskih srećki, do uplaćivanja lota – koji kasnije mogu dovesti do uključenosti u drugim oblicima. U bespućima interneta dostupni su i ilegalni online privređivači igara na sreću kojima maloljetnici mogu pristupiti vrlo jednostavno, kao da se prijavljuju na društvene mreže. Nama, kao privređivačima, iz mnogobrojnih razloga nije u interesu maloljetnička uključenost u igre na sreću.

Samostalno nam je vrlo teško boriti se s ovim izazovima s obzirom na to da u zakonodavstvu i dalje nedostaju efikasni alati za borbu protiv maloljetničke uključenosti i zato po četvrti put pružamo potporu Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u provođenju ovih edukacija i na taj način dajemo svoj doprinos. Vjerujemo da će edukacija polučiti odlične rezultate i drago nam je što su brojne škole u Istri i predstavnici lokalnih vlasti prepoznali važnost ove teme“ – zaključila je Matea Mateković, tajnica Hrvatske udruge za igre na sreću.

Facebook Komentari