Predstavnici Grada Poreča sudjelovali su na svečanoj ceremoniji Europskog Sporazuma Gradonačelnika 2021. u Mariboru, u organizaciji FEDARENE-a (Europsko udruženje regija i energetskih agencija za energiju i okoliš), timova Sporazuma gradonačelnika Europe, REGEA-e (Regionalna energetska agencija sjeverozapadne Hrvatske), te ENERGAP-a (Energetska agencija za Podravje) u sklopu međunarodne konferencije podrške lokalnim vlastima na njihovom putu ka klimatskoj neutralnosti, s fokusom na Hrvatsku i Sloveniju.

Sporazum Gradonačelnika najveća je i najuspješnija inicijativa Europske komisije koja aktivno uključuje jedinice lokalne i regionalne samouprave u borbu protiv klimatskih promjena. Inicijativa je pokrenuta u siječnju 2008. godine, s ciljem umrežavanja gradova i općina kako bi se olakšala međusobna razmjena znanja i iskustava o učinkovitom korištenju energije na lokalnoj razini.

Tranzicija ka klimatksoj neutralnosti

U travnju 2021. Europski Sporazum Gradonačelnika ušao je u novu fazu, službeno pokrećući svoju obnovljenu ambiciju pravednije i klimatski neutralne Europe. Gradovi, potpisnici Sporazuma, sada se obvezuju postići klimatsku neutralnost do 2050. godine, provodeći mjere prilagodbe klimatskim promjenama i ublažavajući energetsko siromaštvo kroz pravednu tranziciju. Također se obvezuju uključiti svoje građane, poduzetnike i lokalne dionike u tranziciju.

Konferencija u Mariboru imala je za cilj obilježiti ovu novu fazu Sporazuma Gradonačelnika, ali i pružiti priliku gradovima sudionicima konferencije da iskažu svoju podršku novoj, obnovljenoj inicijativi Europske komisije, odnosno svoju odlučnost u djelovanju i povezivanju prema pravednijoj, klimatski neutralnoj Europi.

Smanjenje CO2

Grad Poreč-Parenzo je još 2012. godine postao potpisnikom Sporazuma Gradonačelnika, odnosno, kao jedan od prvih šest gradova u Hrvatskoj 2016. godine potpisnikom Novog integriranog Sporazuma Gradonačelnika za klimu i energiju. Kroz ove Sporazume, kao Grad obvezao se, smanjiti emisije CO2 na svom području za minimalno 20 posto u periodu do 2020. godine, odnosno sada već za 40 posto u periodu do 2030. godine, a kako ciljevi europske energetske politike iz godine u godinu rastu, 2050. godina, godina je u kojoj bi svi gradovi trebali postići klimatsku neutralnost.

-Kao grad koji je izradio Akcijski plan energetski i klimatski održivog razvoja Grada Poreča-Parenzo, i Strategiju prilagodbe klimatskim promjenama za period do 2030. godine, te Grad koji trenutno, u provedbi ima 8 projekata u području energetski i klimatski održivog razvoja, čija ukupna vrijednost iznosi nešto više od 7,6 milijuna kuna, ova konferencija pružila nam je priliku iskazati svoju odlučnost i namjeru djelovanja u smjeru postizanja klimatske neutralnosti u periodu do 2050. godine, te isto tako priliku da s predstavnicima drugih gradova i energetskih agencija identificiramo klimatske izazove koji pred nama stoje.

Zajedničkim djelovanjem oni se mogu pretočiti u projektne prijedloge putem kojih će se osigurati sredstva sufinanciranja kako nacionalnih, tako i Fondova Europske unije, a što će uvelike ubrzati postizanje zacrtanih ciljeva po pitanju smanjenja emisija CO2, energetsku tranziciju s fosilnih goriva na obnovljive izvore energije, odnosno, u konačnici, postizanje klimatske neutralnosti gradova, poručila je Gordana Lalić, direktorica gradskog trgovačkog društva Parentium d.o.o.

Facebook Komentari