Parlament podržava planove za ubrzavanje ponovnog punjenja europskih strateških zaliha plina kako bi ga kućanstva i poduzeća imala dovoljno za sljedeću sezonu grijanja.

O prijedlogu, usvojenom u okviru hitnog postupka Parlamenta, sada će se pregovarati s ministrima EU-a. Zastupnici žele uspostaviti obveznu minimalnu razinu plina od 80 % u skladišnim objektima do 1. studenog 2022., te 90 % u nadolazećim godinama kako bi se zajamčila sigurnost opskrbe i zaštitili Europljani od mogućih šokova u opskrbi.

Svi operatori skladišta također će morati proći novu obveznu certifikaciju kako bi se izbjegli rizici uzrokovani vanjskim faktorima. Operatori koji ne osiguraju certifikat morat će se odreći vlasništva ili kontrole nad postrojenjima za skladištenje plina u EU-u. Osim toga, operatori neće moći zatvoriti skladište plina bez odobrenja nacionalnog regulatora.

Kako bi se ubrzalo ponovno punjenje rezervi plina, novim zakonom potaknut će se i energetska poduzeća putem tarifnih popusta za transport do postrojenja za skladištenje ili iz njih.

· Obveza skladištenja plina od najmanje 80 % do 1. studenoga 2022.

· Mjere za zaštitu rezervi od vanjskog utjecaja

· O prijedlogu će se pregovarati s ministrima EU-a prije konačnog usvajanja

„Ovaj ključni zakonodavni prijedlog ne odnosi se samo na nove i prijeko potrebne pravne odredbe – prije svega je riječ o osiguravanju opskrbe plinom za sljedeću zimu”, rekao je zastupnik Jerzy Buzek (EPP, Poljska), koji predvodi pregovarački tim Europskog parlamenta. „To je ono što naši građani – kućanstva, mala i srednja poduzeća te industrija – danas očekuju od Europske unije. Moramo ispuniti ta očekivanja i spremni smo odmah započeti pregovore. Vjerujem da se Vijeće slaže s tim pristupom“, dodao je.

S 516 glasova za, 25 protiv i 15 suzdržanih, Parlament je glasao o vraćanju predmeta odboru na pregovore, koji će započeti kada ministri EU-a usuglase svoje stajalište.

Kontekst

Komisija je taj zakonodavni prijedlog donijela 23. ožujka u kontekstu rata Rusije protiv Ukrajine. Odbor za industriju, istraživanje i energetiku zatražio je primjenu hitnog postupka (članak 163. Poslovnika). Parlament je u utorak, 4. travnja glasao za pokretanje takvog postupka.

Na sastanku na vrhu u Versaillesu čelnici EU-a zatražili su mjere za rješavanje pitanja energetske neovisnosti. Cilj je prijedloga Europske komisije, koji je Europsko vijeće pozdravilo na sastanku na vrhu 24. i 25. ožujka, smanjiti rizike za sigurnost opskrbe plinom.

Facebook Komentari