FENOLIGA udruga u kulturi i JU KAMENJAK pozivaju vas u Četvrtak, 09.03.2023. u 19,00 na predavanje RENATA DOSSI „JUŽNA INDIJA”. Predavanje će se održati u Premanturi – u “Škola” na placi. Ulaz slobodan.

O predavanju

Južna Indija, kao niži dio indijskog potkontinenta, zauzima oko trećine indijskog teritorija. Preko 320 milijuna njenih stanovnika u 6 južnoindijskih država i isto toliko glavnih jezika živi u Kerali, Tamil Nadu, Andra PradešU, Karnataki, Goi i Maharaštri. Kerala je uz Gou jedna od najposjećenijih država, prostire se duž malaburske obale zapadne Indije i osvaja ljepotom prirode, mirisima i okusima raskošnih začina te duhovnošću.

Domovina je ajurvede (ajus=život, veda=znanost), najstarijeg medicinskog sustava na svijetu gdje se ljudski život promatra kao sprega tijela, uma i duše koji trebaju biti u ravnoteži. Dominira miroljubiva hinduistička vjera s oko 30.000 božanstava, od kojih su vodeći Brahma (stvoritelj), Šiva (razaratelj) i Višnu (obnovitelj). Prve informacije o ovoj lijepoj zemlji pribavili su putopisci Marko Polo u 13. i Ibn Batuta u 14. st., a veliku prekomorsku trgovinu začinima pokrenuo je u 15. st. moreplovac Vasco da Gama.

O predavačici

Renata Dossi je rođena i obrazovala se u Zagrebu, na čijem je Sveučilištu završila studij Magistre marketinških znanosti na Ekonomskom fakultetu. Školovala se u znanstvenoj disciplini marketing te stekla Certifikat razine C2 o vladanju engleskim i talijanskim jezikom.

Radila je kao istraživač u Centru za istraživanje marketinga, voditelj odjela marketinga, analitičar i planer u Poslovnoj brodograđevnoj zajednici, osnivač i vlasnik privatne marketing agencije, administrator, a bila je i direktorica tvornice cipela KIO, Karlovac.

Otkako je umirovljena radi kao sudski tumač i povremeno kao turistički pratitelj. Zadnjih 15-ak godina intenzivnije započinje istraživačka putovanja u inozemstvo kao volonter i u vlastitoj organizaciji; poglavito su to azijske zemlje: Kina, Tibet, Iran, Indija, Tajland ali i Tanzanija, Izrael, Maroko, Egipat, Kanada i brojne europske destinacije.

Područja njenog interesa su: povijest umjetnosti, kulturna baština, poduka i obrazovanje.

foto : https://www.indianpanorama.in/blog/why-south-india-is-preferable-among-the-global-travelers/

 

Facebook Komentari