Hrvatska zajednica u Trstu, u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Pule prezentirala je trščanskoj javnosti, posebno novinarima i predstavnicima turističkih agencija/turoperatera dva EU projekta kojima se obnavljaju i obogaćuju kulturni objekti u Puli.

Prvi je projekt „Pulski fortifikacijski centar“ kojim se Kaštel spojio sa Zerom Strasse liftom, te multumedijalna izložba koja prezentira pulski fortifikacijski prsten. Dok je drugi projekt uređenje Malog rimskog kazališta koje će imati pozornicu za preko 1.500 gledatelja.

– “Pula, fortifikacijski sustav”, koji podrazumijevao radikalni preustroj izložbenog prostora Venecijanskog kaštela i povezivanje liftom s podzemnim galerijama (koje se razvijaju na dvije razine), stvarajući tako novi, moderni i jedinstveni izložbeni prostor koji će uvelike poboljšati uslugu posjetiteljima i omogućiti ponovno otkrivanje mjesta koje je možda predugo bilo zapušteno.

– “Malo rimsko kazalište”. Smješteno u stražnjem dijelu impozantnog Istarskog arheološkog muzeja, nakon restrukturiranja, ovaj drevni prostor ponovno će ugostiti kazališne, glazbene i kinematografske događaje na modernoj pozornici s velikim vanjskim video ekranom i sjedalima za publiku 1500 do 2000 gledatelja.

Gradonačelnik Trsta Roberto Dipiazza, Damira Murkovića, predsjednika Zajednice Hrvata u Trstu, pulski gradonačelnik Filip Zoričić

Događaju je nazočio pulski gradonačelnik Filip Zoričić, gradonačelnik Trsta Roberto Dipiazza, direktorica TZ Pula Sanja Cinkopan Korotaj dok je svima dobrodošlicu poželio vijećnik za kulturnu i turističku politiku Općine Trst Giorgio Rossi.

Nakon predstavljanja projekata  sudionici su razgledali izložbu “Život za balet – Hommage à Jelko Yuresha”, postavljenu u Muzeju Građanskog kazališta “Carlo Schmidl” sa sjedištem u Pala Gopcevich, uz vodstvo ravnatelja Stefana Bianchi-a, u znak dugogodišnje suradnje između Općine Trst, Comunità Croata di Trieste – Hrvatska zajednica u Trstu i MUO – Muzej za umjetnost i obrt, Zagreb.

 

 

 

 

Facebook Komentari