Povodom Svjetskog tjedna obilježavanja prirođenih srčanih grešaka, na pulskoj tržnici udruga Veliko srce malom srcu prezentirala je svoj rad.

Procjena je da se godišnje rodi negdje između 200 i 300 djece sa prirodnim srčanim greškama dok je ukupno u Hrvatskoj 10.000 dječice sa srčanim bolestima.

U Hrvatskoj postoji samo tri stručnjaka usko specijaliziranih ultrasoničara koji mogu prenatalno uvidjeti komplicirane srčane greške. Udruga pokušava osvijestiti važnost ranog prenatalnog otkrivanja srčani grešaka dok je dijete još u utrobi majke jer je onda je i planiranje samog poroda i poslije obrada drugačija.

Na svom štandu su nudili prolaznicima mogućnost humanitarnog doniranja sredstava kupnjom stvari koje su nudili. Radi se o humanitarnoj udruzi liječnika, zdravstvenog osoblja i roditelja djece s prirođenim srčanim grješkama i drugim srčanim bolestima.

Kristina Đuherić voditeljica istarske podružnice pozvala je sve roditelje koji imaju djecu sa urođenim srčanim manama da se upoznaju sa udrugom i njihovim radom.

Cijeli razgovor s dr. Đuherić sa Radio Mastrala

 

Nažalost se srčane mane teško prenatalno otkrivaju i kad se nakon poroda sazna da dijete ima srčanu grešku to bude veliki šok za roditelje i počinje borba za život djeteta. Doktorica Đuherić otkirva kako je i ona majka dvogodišnjeg djeteta rođenog sa srčanom greškom, malog Lovre koji je uspješno operiran Zagrebu. Kod većine djece to bude i više operacija i ono što udruga udi na svom webu jesu i kontakte za inozemstvo na kojimase dječica mogu liječiti.

Udruga je u Zagrebu dobila od grada Zagreba na korištenje besplatnih stan na Vrbanima gdje roditelji mogu biti stacionirani tijekom lijećenja djeteta.

Više o udruzi možete pronaći na;

https://www.velikosrce-malomsrcu.hr/

Facebook Komentari