U četvrtak, 12. svibnja 2022. u 18 sati na Trgu bana Josipa Jelačića održava se prosvjed u znak solidarnosti s Mirelom Čavajdom te svim ženama kojima je uskraćen zakonski zajamčen prekid trudnoće i drugi oblici zdravstvene skrbi.

Građanke i građani pokazali su koliko je važno pružiti podršku ženi kojoj je namjerno i potpuno onemogućena zdravstvena skrb. U manje od 48 sati od pokretanja donatorske akcije za podršku Mireli prikupljeno je 220.687,31 HRK! Podršku Mireli donacijama izrazilo je 1472 građana i građanki te 16 pravnih osoba. 

Mireli će se odmah usmjeriti potrebna sredstva, a višak će se iskoristiti za pomoć ženama u pokrivanju troškova zdravstvene skrbi. Jer pristup zdravstvenoj skrbi nije i ne smije biti svjetonazorsko pitanje!

Prosvjed je iskaz solidarnosti sa svim ženama koje su doživjele različite oblike nasilja u zdravstvenim ustanovama i kojima se iz dana u dan krše prava na zdravlje osigurana Ustavom i zakonskim okvirima Republike Hrvatske. Sedam nevladinih organizaija poziva janost na otpor sustavnom uništavanju javnog zdravstva, za što su odgovorni prema njihovom mišljenju Vlada RH, Sabor RH, Ministarstvo zdravstva i čelnici javnozdravstvenih ustanova.

Organizacije civilnog društva uputile su u petak, 6. svibnja zahtjeve za dostupan, siguran i legalan prekid trudnoće u RH, koji su nastali kao reakcija na aktualni slučaj uskraćivanja prava trudnici na prekid trudnoće temeljem medicinskih indikacija koje upućuju na tešku bolest ploda te je tom prigodom pročitano i otvoreno pismo podrške Mireli Čavajda.

Prosvjed se paralelno organizira u Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Sisku i drugim gradovima u četvrtak, 12. svibnja 2022. u 18 sati

Država je okrenula leđa ženama, ali mi stojimo solidarno jedna uz drugu i vičemo DOSTA!

Organizatorice poručuju

Ovim prosvjedom želimo poručiti:

DOSTA! Dosta uskrate zdravstvene skrbi!

DOSTA! Dosta zanemarivanja ženskog zdravlja!

DOSTA! Dosta političkih igara na račun zdravlja žena!

Za organizatorice prosvjeda:

Roditelji u akciji
CESI
Zaklada Solidarna
PaRiter
Građanske i građani Rijeke
Platforma za reproduktivnu pravdu
U dobroj vjeri

Facebook Komentari