Ogranak Hrvatskog novinarskog društva u Splitsko-dalmatinskoj županiji oštro osuđuje verbalni napad splitskog dogradonačelnika Bojana Ivoševića na novinarku i urednicu Gradske rubrike Slobodne Dalmacije Nikolinu Lulić.

Kako navode iz te dnevne novine, dogradonačelnik je reagirao na članak objavljen na portalu Slobodne u nedjelju, 6. veljače, pod naslovom: “Puljak i Ivošević u akciji ilegalnog pošumljavanja i širenja neistina: iz Grada tvrde da je ovo prvo stablo posađeno u 30 godina, a Bojanova stara FB stranica ih demantira”.

Nakon objave navedenog teksta, dogradonačelnik Ivošević telefonski je kontaktirao Nikolinu Lulić, urednicu Gradske rubrike, i grubo je verbalno napao. Kako navode iz dnevnog lista, od niza uvreda i prijetnji, uredništvo Slobodne izdvojilo je jednu, koja je urednicu Lulić osobito zgrozila: “Napit ću vam se krvi”.

“Ovo nije prvi put da se splitski dogradonačelnik obrušava na novinare Slobodne Dalmacije i drugih medija nakon objava tekstova koji mu iz nekog razloga ‘ne sjednu’ – dapače, takvi su napadi sve učestaliji, a krug novinara koje je dogradonačelnik Bojan Ivošević verbalno napao – uz povišen ton i uvrede – sve širi”, priopćili su iz Slobodne Dalmacije.

Ovakvo ponašanje držimo neprihvatljivim te jednog od čelnih ljudi Grada podsjećamo da je miješanje u rad medija nedopustivo. Pravo je svake novinarke i novinara postavljati pitanja u interesu javnosti, a obaveza je onih koji bi trebali raditi u interesu te javnosti na njih odgovoriti, pa čak i imati veći prag tolerancije na kritike. Isto tako, pravo i posao novinara je kritički izvještavati o radu izvršne vlasti, a onima koji se smatraju oštećenima na raspolaganju stoje brojne legalne metode: od zahtjeva za objavu reakcije ili ispravka do prijave Novinarskom vijeću časti HND-a.

Ogranak Hrvatskog novinarskog društva u Splitsko-dalmatinskoj županiji mišljenja je da se ovakvo vrijeđanje može okarakterizirati i kao pritisak na novinare, uz nespornu činjenicu da predstavlja apsolutno neprikladan oblik komunikacije. Pozivamo gradonačelnika Ivicu Puljka da osudi verbalni napad svoga zamjenika, a Bojana Ivoševića da se ubuduće suzdrži od neprimjerenoga komentiranja novinarskog rada, prijetnji i dociranja te da se pridržava minimuma pristojnosti u ophođenju s novinarima.

Hrvoje Zovko, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva

Damir Petranović, predsjednik Ogranka Hrvatskog novinarskog društva u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Facebook Komentari