Rano ujutro na jedan od najvećih prosvjeda prosvjetara ikada krenulo je i 17 autobusa učitelja, profesora i nastavnika iz Istre. Prosvjed počinje na Trgu bana Jelačića u 12:05, a predviđeno je da će trajati sat i pol. Očekuje se da će na prosvjedu biti oko 20 tisuća ljudi, a nastavak je to jednog od najdužih štrajkova u školama dosad i traje već 30 dana.

Dobili su podršku 50-tak sindikata, a već sada centar Zagreba krcat je prosvjetarima koji ne odustaju od svojih zahtjeva za povećanjem plaće, odnosno traže  da im se koeficijent podigne na 6,11. Premijer Andrej Plenković poručio im je da će se dijalog sa sindikatima nastaviti nakon prosvjeda te se očekuje da će se danas stvar završiti. 

Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnih sindikata zaposlenih u srednjim školama, poručio je da ako se danas postigne dogovor s Vladom, učitelji štrajk mogu prekinuti najranije u četvrtak. Prije toga će se o ponudi Vlade putem referenduma raspravljati među prosvjetarima. 

Inače, do sada je održano tri kruga cirkularnog štrajka gdje  se štrajkalo po pojedinim županija,a od prošlog utorka krenuo je opći štrajk u svim školama u državi. 

 

Facebook Komentari