Romantični dvorci, zanimljive kurije, stotine godina bogate plemićke povijesti i tradicije, bajke i legende – Plemićka ruta nova je atrakcija u bogatoj ponudi Virovitičko-podravske županije. Ova lijepa priča povezuje Ljetnikovac grofa Draškovića iz 19. stoljeća u Noskovcima, danas poznat kao „Dravska priča“, atraktivno izletište Pustaru Višnjica u blizini Slatine, Centar za posjetitelje – Dvorac Janković u Suhopolju, heritage hotel Kuriju Janković u Kapela Dvoru i raskošan Dvorac Pejačević u središtu Virovitice.

Novoobnovljena Kurija Janković

Posebno je atraktivan Centar za posjetitelje – Dvorac Janković čije je sustavno propadanje srećom završilo 2012. kada je dvorac došao u vlasništvo Županije koja je nositelj projekta obnove u koji je uloženo 33 milijuna kuna. Raspolaže s 15 soba, multimedijalnom izložbenom dvoranom, 5D kinom i kreativnim laboratorijem.

Dvorac Pejačević

Dvorac je u 18. stoljeću izgradio Elemir pl. Janković, a tri stoljeća njegove turbulentne povijesti nisu mogla proći bez zanimljivih legendi i priča. Jedna od njih kaže kako je grofovu prosidbu odbila mađarska plemkinja kojoj se nije svidio posjed u Suhopolju. To je motiviralo grofa da nadogradi dvorac i zasadi predivan perivoj, ali ljubav im ipak nije bila suđena jer je njegovo srce pripalo kćeri upravitelja imanja.

Šarmantna Virovitica
Nezaobilazan na ruti je i Papuk

Dvorac Janković je sjajna polazišna točka za istraživanje ljepota Virovitičko-podravske županije poput veličanstvenog Parka prirode Papuk u kojem možete promatrati ptice, planinariti i uživati u prirodi, zanimljive Virovitice koja će jedina na svijetu ponuditi doživljaj u šubert crvenoj i plavoj boji, voziti bicikl, pecati ili samo meditirati na iznimno očuvanoj obali Drave…

Predivna priroda na Papuku i na izletištu Jankovac

I na kraju Plemićke rute nazdravite vrhunskim vinima iz Orahovice ili prvim hrvatskim pjenušcem iz Slatine, koji se proizvodi još od 1864.

Izletište Jankovac
Savršen predio za šetnje
Poznati slap Skakavac
Virovitica je poznata i po medu
Pustara Višnjica stvorena je za odmor
Očuvanje tradicije na Pustari Višnjica
Aktivno kroz prirodu
Facebook Komentari