Izložba na temu „Znanjem do zdravlja: 65 godina Medicinske škole Pula (1956.-2021.)“ bila je temom press konferencije koja je održana u novoj zgradi Medicinske škole Pula, a uvodnim riječima otvorio ju je ravnatelj Škole i suautor izložbe Ivan Žagar.

Pozvao je sve sugrađanke i sugrađane, bivše učenice i učenike i svu zainteresiranu javnost da dođu na otvorenje u srijedu 17.11. u 19 sati u Muzejsko-galerijski prostor Sveta Srca, uvodno rekavši kako će kroz nju biti najprije predstavljen širi okvir razvoja zdravstva u Istri kroz austro-ugarsko i talijansko razdoblje čime će joj se dati perspektivu razvoja zdravstva na ovom prostoru kroz zadnjih 150 godina.

Napomenuo je da je izložba Medicinske škole Pula rezultat dugotrajne tradicije školovanja zdravstvenog kadra na srednjoškolskoj razini koja je prožeta brojnim epizodama i razvojnim etapama. Sve je započelo davne 1956. kao Viša škola za Medicinske sestre.

Svega nekoliko godina kasnije, reformom školstva u ondašnjoj državi, ustanova se transformirala u srednju medicinsku školu u kojoj s neprekinutim kontinuitetom do danas djeluje smjer za medicinske sestre / tehničare. Žagar je izjavio da izložbu pripremaju s partnerima, Arheološkim muzejem Istre u Puli i Povijesnim i pomorskim muzejem Istre, ispred kojih su se obratili ravnatelji tih ustanova.

Tako se ispred prvospomenute institucije Darko Komšo osvrnuo na činjenicu da se u Svetim srcima ne organiziraju samo izložbe arheološkog karaktera već i one s gradskom tematikom te iz drugih područja, u što spada i spomenuta izložba o razvoju obučavanja zdravstvenog kadra u Puli i Istri. Gracijano Kešac, ravnatelj Povijesnog i pomorskog muzeja Istre se složio s ocjenom da izložbe u Puli i Istarskoj županiji imaju raznoliku tematiku te da mu je drago da muzej kojeg predstavlja sudjeluje kao suorganizator ovog projekta.

Riječ je preuzela nastavnica strukovnih predmeta iz Medicinske škole Pula te pored ravnatelja suautorica izložbe Ana Krelja, koja je naglasila važnost tradicije škole duge 65 godina te navela da se kroz to razdoblje iškolovao medicinski kadar koji danas čini okosnicu zdravstvenog sustava Istarske županije.

Rekla je da su silne emocije prilikom kontaktiranja bivših djelatnica škole bile dodatan poticaj za izvođenje ovog projekta, obzirom da je veliki broj njih s radošću ustupio svoje fotografije, radne predmete i druge artefakte koji će biti izloženi tijekom više od dva mjeseca postava izložbe.

Ravnatelj škole Ivan Žagar je završno podsjetio da će izložba biti otvorena u srijedu 17. studenog 2021. u 19 sati u muzejsko-galerijskom prostoru Sveta srca te će trajati do 2. veljače 2022., kada će biti svečano zatvorena predstavljanjem Monografije Medicinske škole Pula (1956.-2021.).

Facebook Komentari