U subotu 20. studenog, od 9.00 do 21.00 sat, u Dnevnom boravku Rojca otvorena je pop-up izložba prostornih instalacija DRUMMING 0.2 i STILLNESS autora Alexa Brajkovića i Ide Blažičko. Otvorenje i razgovor s umjetnicima održat će se u 18.00 sati u unutrašnjem dvorištu Rojca.

Multimedijalna prostorna instalacija / performans „Drumming 0.2“ je organičan mehanizam koji interpretira algoritmične kompozicijske upute i stvara neočekivane rezultate u nikad ponavljajućem glazbenom iskustvu. Nastali algoritmi “žive” u stvarnom prostoru, te kroz bongo bubnjeve, bez glazbenika, sviraju međusobno u akustičnoj domeni.Generativna glazba, glazba stvorena uz pomoć algoritama, gdje sam sistem stvara glazbu i donosi odluke, interpretira i stvara varijacije glazbenih materijala te predstavlja jednu od najbitnijih tehnika suvremene tehnologije u kontekstu glazbe.Unutar bongo bubnjeva ugrađeni su solenoidi koji mehanički udaraju opne bubnjeva reagirajući na glazbene impulse koji dolaze iz računala.Drumming 0.2 kombinira tisućljetnu tradiciju ritmične kompleksnosti južnoindijske glazbe i suvremenu tehniku generiranja glazbenih materijala uz pomoć generativnih glazbenih tehnika, tvoreći jedan nepresušan zatvoreni sistem za ritmičnu raznolikost.

Stillness“ – prostorno specifična svjetlosna instalacija autora Alexa Brajkovića i akademske kiparice Ide Blažičko cijeli prostor transformira u svjetlosni objekt, pritom stvarajući manju intimniju zonu – prostor kontemplacije. Nježna i poluprozračna tekstilna skulptura proteže se kroz živu jezgru prostora, konstantno se mijenjajući sa svjetlosnim efektima u realnom vremenu, a potiče na kretanje kroz prostor tako da posjetitelji istražuju formu.

Ida Blažičko diplomirala je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu2007., studijski boravila na Indiana University of Pennsylvania (SAD), a na Kineskojakademiji umjetnosti u Hangzhou 2012. godine doktorirala s disertacijom natemu Sustainable Public Art: Re-creating Urban Environment, gdje je i gostujućaprofesorica.  Ida u svome dosadašnjem radu bilježi realizaciju niza prostornospecifičnih skulptura inspiriranih glavnim istraživačkim interesima koji uključuju onošto se događa u preklapajućim područjima gdje možemo zamagliti granice iupotrijebiti biomimetiku kao umjetnički alat te ponuditi rješenja na probleme uokolišu. Na temu biomimetike doktorirala je 2016. pri Akademiji likovnih umjetnosti uZagrebu (Biomimetika u službi umjetnosti).Povodom projekta „Okolo“, posvećenog umjetničkomistraživanju Zagreba putem umjetničkih intervencija u samo tkivo grada kojeoživljavaju gradske prostore, sudjeluje s Alexom Brajkovićem na osmišljavanju,realizaciji i postavu ambijentalne svjetlosno-akustične instalacije Singing Forest uParku Bele IV.Docentica je na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti i dopredsjednicaHrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) u Zagrebu.

Alex Brajković porečki glazbenik i multimedijalni umjetnik, diplomirao je jazzbubnjeve na Konzervatoriju Arrigo Pedrollo u Vicenzi. Magistrirao je 2018. naKonzervatoriju u Amsterdamu, smjer Live-Electronics uz specijalizaciju za karnatičkuglazbu. Trenutno stvara u području elektronske produkcije, sound dizajna, multi-instrumentalnih elektro-akustičnih solo performansa i multimedijalnih instalacija ujavnom prostoru, u kojima primjenjuje svoje znanje live-electronicsa, karnatičkihritmova, bubnjeva i udaraljka, kompozicije i improvizacije, programiranja iinteraktivnih vizuala.

Ulaz je potpuno besplatan. Ulaz je moguć samo uz predočenje COVID potvrde te pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera.

 

Facebook Komentari