Počeci turizma na Vodnjanštini – Gli inizi del turismo nel Dignanese naslov je javnog predavanja koje će održati Marin Pekica, mag. hist. u petak, 20. svibnja 2022. u 19 sati u Vjenčanoj sali u Vodnjanu (Narodni trg).

Predavanje je organizirano u okviru novog programa Upoznajmo Vodnjan – Conosciamo Dignano, čiji je cilj predstavljanje i popularizacija rezultata znanstvenih i stručnih istraživanja s područja Grada Vodnjana. Javnost će kroz javna predavanja imati priliku saznati više o lokalnim istraživačkim rezultatima u području arheologije, povijesti, povijesti umjetnosti, etnologije, lingvistike, biologije te drugih znanstvenih i umjetničkih polja.

Organizatori programa su Grad Vodnjan-Dignano i Istarsko povijesno društvo, a suorganizatori Gradska knjižnica i čitaonica Pula – Knjižnica Vodnjan te Pučko otvoreno učilište – Universita’ popolare aperta “Vodnjan – Dignano”.

O predavaču

Marin Pekica, mag. hist. (1988., Pula). Diplomirao povijest na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli 2013. godine s temom „Vodnjan u XIX. stoljeću“. Od 2014. godine zaposlen u školstvu, najprije kao pripravnik u Gimnaziji Pula, potom u Školi za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu u Puli. Trenutno predaje povijest u više škola, među kojima i u OŠ Vodnjan. Od ak. god. 2013/2014. student je poslijediplomskog doktorskog studija „Moderna i suvremena hrvatska povijest u europskom i svjetskom kontekstu“. Autor je desetak znanstvenih i stručnih radova, te je održao predavanja na pet znanstvenih konferencija. Član je Istarskog povijesnog društva.

O izlaganju

Prvi tragovi turizma u Vodnjanu povezani su uz razvoj obližnjih turističkih odredišta krajem XIX. stoljeća, Brijuna i Pule. Sve do 1906. godine svi su turisti koji su pristizali na Brijune željeznicom pristajali u Vodnjanu, te prema Fažani odlazili kočijom. Kasnije su putnici dolazili direktno u Pulu pa brodskim linijama na Brijune. Postojala je i ideja povezivanja Pule s Vodnjanom tramvajem što bi zasigurno doprinijelo razvoju turizma, no to se zbog izbijanja Prvog svjetskog rata ipak nije dogodilo. Austrijsko je primorje postalo prošlost, a s njime i ideje za razvoj turističkih destinacija diljem Istre.

Te su ideje obnovljene tek nakon Drugog svjetskog rata kada područje Puljštine počinje ponovo razvijati turističku ponudu. Tada je u Vodnjanu i okolici turizam još bio vrlo nerazvijen, te su malobrojni turisti nalazili smještaj u privatnim kućama. Moderni turizam u Vodnjanu počinje 1980-ih čemu doprinosi nekoliko čimbenika. Prvi je izgradnja turističkog naselja pored naselja Barbariga (koje je dobilo isti naziv). Drugi je otvaranje ‘“Zbirke sakralne umjetnosti“’ u župnoj crkvi sv. Blaža u Vodnjanu što je doprinijelo razvoju vjerskog turizma koji od tada postaje sve popularniji. Ubrzo nakon toga izgrađen je i prvi hotel na području Vodnjanštine, Villa Letan u Peroju.

Hoće li turizam nadmašiti tradicionalne grane gospodarstva u Vodnjanu – maslinarstvo i vinogradarstvo? Pitanje je još uvijek otvoreno, budući da turistički potencijal tek treba iskoristiti. Međutim, dogodi li se to ipak, ovaj će prevrat u povijesti razvoja grada postati sve zanimljiviji fenomen za istraživanje.

Facebook Komentari