U Puli se od danas do petka održava trodnevna konferencija s međunarodnim i hrvatskim govornicima na temu održive urbane mobilnosti.

Kako pomiriti prometnu infrastrukturu koja nam omogućava razvoj i kretanje ljudi i roba s potrebom za sigurnim i zdravim životom pojedinca u gradu? Odakle uopće krenuti i kako podijeliti odgovornost? Kako komunicirati ciljeve, mjere i projekte, što će reći javnost? Kako se i kamo uopće kreće Pula? – samo su neka od pitanja na koja će konferencija pokušati ponuditi odgovore.

Imati ćemo prilike vidjeti dobre  primjer eprakse nekoliko europskih gradova poručio je pulski gradonačelnik Zoričić. Dio planiranog realiziratri će se već 2023. godine.

Izjava: Pulski gradonačelnik Filip Zoričić

Izradili smo studiju održive mobilnosti, pješaćenja, bicikliranja i javnog prijevoza gdje je to moguće. Naš najeći izazov su naše navike, još uvijek u Hrvatskoj želimo doći do samog ulaza mjesta kojeg posjećujemo, naglasio je dekan Šoštarić.

Izjava: Dekan prometnog fakulteta izv. prof. dr. sc. Marko Šoštarić

U Puli će stručnjaci iz razvijenih europskih gradova predstaviti svoje izazove, strategije, rezultate i odgovornosti koje su iz toga proizašle. Nakon primjera dobre prakse, sudionicima će biti predstavljeni izazovi s kojima se suočava Pula, strateški dokumenti koje su za Grad Pulu izradili prometni stručnjaci, a kroz radionicu koja će se održati drugi dan iznjedrit će se prijedlog aktivnosti, preporuka i rješenja.

Prva dva dana koneferencije održavaju se u pulskom Circolu, dok će se zadnji dio konferencije, koji se odnosi na javni gradski prijevoz i pametnu mobilnost uz prezentaciju znanstvenih radova i radionicu oko pisanja projektnih prijava, održati u petak u Hotelu Park Plaza Histria.

Facebook Komentari