Grobničkim Alpama nazivamo lanac vrhova koje možete vidjeti iznad poznatog Grobničkog polja. Kada ih vidite, biti će vam jasno zašto se tako zovu. Bijeli kameni vrhovi, okruženi livadama, pašnjacima i malim šumarcima doista asociraju na alpske vrhove. U Grobničkim Alpama se isprepliće mediterantska i kontinentalna klima.

Među ovim stjenovitim vršcima, osim livada i šumaraka, smješteni su nepristupačni klanci i krševito područje Pakleno. Cijelo ovo područje moglo bi se istraživati tjednima.

Planinarska kuća na Hahlićima idealna je polazna točka za obilazak okolnih vrhova. Mjesto je dobilo naziv po tri lokve na rubu travnate uvale ispod izvora, gdje su prije tri stoljeća pastiri obzidali tri bunara, jedan iznad drugoga kako bi se voda mogla prelijevati. Do Hahlića nije baš jednostavno stići.

Tradicionalno polazište na Hahliće je mjesto Podkilavac, smješteno na rubu Grobničkog polja. Ima tri varijante uspona na Hahliće, za onaj najatraktivniji potrebna je određena spretnost, planinarsko iskustvo i kondicija.

Mudna dol je dubok klanac potoka Sušice. Veći dio godine je suh i bez vode. U vrijeme jakih kiša klanac se vrlo brzo napuni vodom koja se u kaskadama spušta u podnožje. Takvi periodi nisu česti, ali kada se dogode klanac čine neprohodnim i onemogućuju uspon.

Kroz ovaj dugi klanac vodi markirana zahtjevna staza, a za silazak se u pravilu koriste druge staze.

Kako kažu, slike govore više od riječi…

Facebook Komentari