Lošinjski krokant Crocantessa – tradicionalna lošinjska slastica u suvremenom izdanju
Novi otočni proizvod „Lošinjski krokant CROCANTESSA“ svečano je predstavljen 6. srpnja 2023. godine u malološinjskom Muzeju Apoksiomena.

Lošinjski krokant tradicionalna je slastica lošinjskih kapetana koja se priprema za svečane prigode poput vjenčanja, krštenja i značajnih obljetnica. Izrađen od svojevremeno dragocjenog šećera i badema, oduvijek je simbol bogatstva i blagostanja. Još od zlatnog doba lošinjskih jedrenjaka, torta od krokanta neizostavni je dio svečanosti na otoku, a za najznačajnije događaje priprema se na čak sedam katova.

Na vrhuncu slavlja izloženi se krokant razbija za sreću, tradicionalno sabljom.

Tradiciju izrade lošinjskog krokanta očuvale su žene pomoraca kojima je posvećena skulptura Addio na Čikatu, a koja je simbolički prikazana i na ambalaži Lošinjskog krokanta. Sve to ugrađeno je u dizajn proizvoda koji se po prvi put pojavljuje u praktičnom formatu prikladnom za poklon ili suvenir, istaknuo je direktor Turističke zajednice Grada Malog Lošinja Dalibor Cvitković.

Četvrtasta ploča Lošinjskog krokanta zaštićena je celofanom od vlage te smještena u ojačanu kutijicu koja ga štiti od loma do nekog svečanog trenutka – u trenutku slavlja upute predlažu razbiti lošinjski krokant za sreću. Dostupan je samo na otoku Lošinju, u slastičarnicama MOBY DICK Mali Lošinj, Veli Lošinj i Nerezine te u delikatesnoj trgovini GASTRO CROATIA.

Irena Dlaka, povjesničarka umjetnosti, istražila je povijesne zapise i činjenice o kontinuitetu izrade krokanta na otoku, a Lošinjski je muzej prijavio lošinjski krokant
za upis u registar nematerijalne baštine Hrvatske.

 

Facebook Komentari