U Medulinu su započele prve aktivnosti novog projekta „Od fragilnih do AGILNIH pojedinaca i zajednica“, koji medulinska udruga Sakramenski provodi u partnerstvu sa Osnovnom školom dr. Mate Demarin Medulin te udrugom Zelena Istra iz Pule.

Želja nositelja i partnera projekta jest okupiti lokalnu zajednicu (i pojedince) oko teme
održivog razvoja, ekologije i brige za okoliš te Šantadur – centar baštine i održivog razvoja mapirati i kao mjesto zajedničkog promišljanja, učenja, razmjene iskustava i djelovanja u smjeru održivog života i razvoja zajednice.

Kroz projekt će biti prilike za susrete, razgovore, predavanja, radionice, zajednička
djelovanja svih generacija zainteresiranih mještana.

U sklopu projekta održati će se dvodnevna edukacija „Građani i solarne elektrane“ o solarizaciji, energetskoj tranziciji i energetskoj neovisnosti za mještane općine Medulin, za koju u Medulin dolazi Vjeran Piršić iz udruge Eko Kvarner; ciklus od tri praktične radionice osnaživanja mještana i razvijanja održivog životnog stila – praktična radionica izrade modularnih klupa koju će voditi Mihail Ribić iz udruge Zelena Istra; radionice izrade pripravaka prirodne kozmetike pod vodstvom farmaceutkinje Marije Kolarović iz udruge
Verbena te predavanje „Otpad od hrane“ Irene Burbe iz Zelene Istre.

Završna aktivnost projekta biti će mali festival održivosti „Održivi vikend u centru Šantadur“, okupiti će u medulinskom društveno-kulturnom centru projektne partnere i korisnike, dionike lokalne zajednice i svu zainteresiranu javnost.

Mali veliki ekolozi

Za rad sa skupinama učenicima nižih i viših razreda u Medulin je na petodnevnu umjetničku rezidenciju stigla iznimna gošća, rodom Pazinjanka s riječkom adresom, Tanja Blašković. Magistrica je likovne pedagogije, multitalentirana je umjetnica koja djeluje u raznim umjetničkim područjima – od ilustracije, slikarstva i street arta, dizajna, kostimografije i scenografije do izrade tapiserija i umjetničkih instalacija od reciklirane plastike.

Druga podaktivnost „Malih velikih ekologa“, realizacija je suradničkog i participativnog
umjetničkog murala u novom dijelu medulinske osnovne škole, kojeg će kroz detverodnevnu radionicu pod vodstvom Tanje Blašković izraditi 15 učenika viših razreda koje je pripremila i vodi profesorica likovne kulture Mirjana Konta. Poseban po tome što će učenici proći i naučiti sve faze procesa umjetničkog stvaralaštva u formi street arta te po tome što će uz Tanju biti njegovim autorima – ovaj je mural poseban i zbog svoje teme koju će učenici interpretirati i prenijeti na zid prema svojim zamislima i skicama – a to je Medulinska lokva.

Facebook Komentari