Birat će se između tri spisateljice i tri književnika, dvije zbirke priča i četiri romana

U četvrtak, 25. studenog na 27. Sa(n)jam knjige u Istri u sklopu programa „40 godina od Fricovog odlaska“ kojim se podsjetilo na obljetnicu Krležine smrti u društvu glavnog urednika 24 sata, Gorana Gavranovića, dvojce prijašnjih dobitnika Nagrade Fric, književnika Jurice Pavičića i Marka Gregura, a pod voditeljskom palicom, Krune Lokotara predstavljeni su finalisti Književne nagrade Fric. 

Žiri koji je ove godine radio u sastavu Jagna Pogačnik (predsjednica), Tomislav Brlek, Dubravka Vrgoč, Igor Vikić, Hrvoje Klasić, Dragomira Majhen i Čedo Prodanović odlučio je da u uži izbor ulaze knjige idućih autora:

Magdalena Blažević: Svetkovina (Fraktura)

Ivana Bodrožić: Sinovi, kćeri (Hermes)

Zoran Ferić: Putujuće kazalište (V.B.Z)

Korana Serdarević: Gušterov rep (Fraktura)

Damir Uzunović: Ja sam (Buybook)

Ivan Vidak: Radio Siga (Sandorf)

 

Radi se dakle o dvije zbirke priča, Magdalene Blažević i Korane Serdarević i četiri romana. „Svetkovina“ Magdalene Blažević je i jedini prvijenac u užem izboru.

Opsegom od više od 400 stranica odskaču Ferićev roman „Putujuće kazalište“ koji je obiteljska saga, dok bi Uzunovićev roman „Ja sam“, kao što mu ime kaže, bio svojevrsna trijada o identitetu, autofikcija. Tri knjige već su nagrađene. Ivana Bodrožić je za „Sinove, kćeri“ dobila regionalnu nagradu Meša Selimović za najbolji roman, Zoran Ferić nagradu K. Š. Gjalski za najbolju proznu knjigu koju dodjeljuje DHK, a „Radio Siga“ Ivana Vidaka je nagrađena nagradom Iso Velikanović koju se dodjeljuje za književni rad vojvođanskih Hrvata u bijenalnom razdoblju, za 2018-20 godinu. Zanimljivo je da je i broj autora i autorica u užem izboru jednak, tri dame i tri gospodina konkuriraju za novog Frica.

Nagrada se dodjeljuje petu godinu zaredom. Petoljetka koju će obilježiti novi dobitnik/ca, koji/a će dobiti i nagradu od 75.000 kuna, poklon sponzora nagrade Barcaffea, a tko će to biti doznat će se u Hrvatskom narodnom Kazalištu u drugoj polovici siječnja 2022. godine.

Sve o kandidatima i njihovim knjigama može se pratiti na platformama koje podržavaju nagradu i čine je toliko uočljivom i vrijednom.

Facebook Komentari