Postoji jedna prelijepa staza od Grdosela do Zelengrada i svakako ju vrijedi posjetiti. Grdoselo je smješteno nadomak Pazina u Istri. U nekadašnjem, odnosno prvobitnom Grdoselu za vrijeme Uskočkog rata koji je bjesnio cijelom Istrom (1615.-1618.) spaljeno je i u potpunosti uništeno gotovo 90% kuća i oteto je svo blago koje su posjedovali stanovnici Grdosela, a polovica muškaraca je ubijena ili odvedena u roblje. Ratovi uvijek donesu trajne ožiljke, pa je tako bilo i s Grdoselom, mjesto se nikada nije oporavilo, a život se u potpunosti preselio na obližnji zaselak Brdo kako bi se tamo razvilo današnje Grdoselo.

Ako krenete na izlet iz današnjeg Grdosela prema nekadašnjem Starom gradu kojeg lokalno stanovništvo naziva Zelengrad. Stari grad u ruševinama preuzela je bujna vegetacija, pa mu ovaj naziv i priliči.

Izlet kreće laganim spuštanjem u kanjon Butonige. Ako vode ima u izobilju, imat ćete izlet iz snova i prekrasne detalje prirode s potocima i slapovima, a svi znamo da tamo gdje ima puno vode i zemlje, neizostavno dolazi do velikih količina blata, stoga budite sigurni kako vam predstoji nezaboravna avantura.

A kako to izgleda možete pogledati u našoj fotogaleriji:

U nastavku je interaktivna karta lokacije Grdoselo…

Facebook Komentari