Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Istarske županije održalo je uoči 22. rujna, Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji sjednicu posvećenu ovoj važnoj društvenoj temi.

Povjerenstvo je još jednom istaknulo kako je problem nasilja nad ženama i nasilja u obitelji društveni problem, a ne privatni problem pojedine osobe ili žrtve nasilja. Nažalost, nasilje je još uvijek rašireno u društvu i pogađa živote mnogih žena, iako se često ne prijavljuje nadležnim tijelima u dostatnoj mjeri. Podaci Policijske uprave istarske govore o blagom porastu kaznenih djela nasilja u obitelji i nasilja nad ženama od 4 % u prošloj godini u odnosu na pretprošlu.

Najveći porast od 13,9 % zabilježen je kod kaznenih djela tjelesnih ozljeda. Ipak, istaknuto je da prijavljena nasilnička ponašanja čine samo vrh „ledenog brijega nasilja“ i da su crne brojke neprijavljenih slučajeva nasilja nad ženama i nasilja u obitelji zasigurno još veće. Posebno zabrinjava činjenica da su u prošloj 2020. godini na području Istre zabilježena dva kaznena djela obiteljskog nasilja s najtežom, smrtnom posljedicom.

– Za uspješnu borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji izuzetno je važna suradnja svih dionika koji se ovom temom bave u društvu: policije, sudova, zdravstvenog i školskog sustava, civilnog društva, medija. Uz fizički lockdown u kojem smo neko vrijeme živjeli, situacija pandemije je, nažalost, dovela do sektorskih „zatvaranja“.

U narednom razdoblju Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Istarske županije potaknut će uspostavu snažnije suradnje dionika kako bismo svi zajedno djelovali s ciljem efikasnijeg i kvalitetnije rješavanja ovog važnog društvenog problema, istaknula je predsjednica Povjerenstva Sandra Ćakić Kuhar.

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Istarske županije još je jednom pozvalo sve žrtve nasilja da s punim povjerenjem svako nasilničko ponašanje prijave nadležnim institucijama.

Facebook Komentari