Tjedan filantropije u Puli obilježit će se aktivnostima usmjerenih djeci i poslovnom sektoru

S ciljem poticanja filantropskog djelovanja i osvještavanja o važnosti filantropije, Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva i ove godine obilježava Tjedan filantropije. Uz aktivnosti koje su usmjerene djeci, poseban naglasak stavljen je na korporativnu filantropiju, te će spajanjem tih dviju skupina kroz akciju u sklopu manifestacije „Hrvatska volontira“ poticati i korporativno volontiranje.

Naime, u sklopu manifestacije „Hrvatska volontira“, Zaklada organizira volontersku akciju umrežavanjem nekoliko dionika: Dječji Vrtić Maslačak Pula, Natura Histrica-Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Istarske županije, Svijet biljaka d.o.o., Max City d.o.o. te Brioni d.o.o.
Tema ovogodišnje kampanje je ekologija, a uz pomoć volontera i djece iz vrtića izradit će se hotel za kukce i postavi na području nasada Svijeta biljaka d.o.o. u Vodnjanu. Nakon volonterske akcije organizirat će se izložba fotografija s volonterske akcije za širu javnost prvo u prostorima Max City Stoja, a potom i u bunkeru na području Šijanske šume, kojeg Natura Histrica uređuje za otvorenje javnosti. Kampanja je organizirana s ciljem podizanja svijesti o očuvanju okoliša i kvalitete života u zajednici te važnosti korporativne filantropije.

Strateška korporativna filantropija

U duhu daljnjeg osvještavanja o važnosti korporativne filantropije, u suradnji s HGK – Županijskom komorom Pula, u njihovim prostorima održat će se predavanje „Strateška korporativna filantropija“ (utorak 28.09. s početkom u 9:00). Cilj predavanja je upoznati predstavnike poslovnih subjekata o važnosti strateške korporativne filantropije te njenu povezanost i ulogu koju ima u ostvarenju strateških ciljeva poslovnog subjekta te kako utječe na ESG (Environmental, Social, and Governance) čimbenike. U sklopu predavanja predstavit će se i rezultati istraživanja „Korporativna filantropija u Istri“. Nakon predavanja održat će se otvorena rasprava na tu temu. Prijave su otvorene za zainteresirane poslovne subjekte do ponedjeljka 27.09. putem linka u nastavku: https://forms.gle/36Czj8iBVvD2EPJv7

Djeca, ključ našeg društva

Djeca, ključ našeg društva, budućnost lokalne zajednice i svakako neizostavan dio Zakladinih aktivnosti osvještavanja o filantropiji. Već tradicionalni „Lov na filantropsko blago Pule“ 1. listopada okupit će timove iz 9 osnovnih škola: Šijana, Kaštanjer, Veli Vrh, Monte Zaro, Centar, Škola za odgoj i obrazovanje, Veruda, Talijanska škola Giuseppina Marinuzzi Pula te Petra Studenca Kanfanar.

Prisjetimo se, „Lov na filantropsko blago Pule“ temelji se na Filantropskoj mapi grada Pule – Turističkom itinereru pulskih filantropa koji je Zaklada izradila u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Pule i povjesničarem Andrejom Baderom. Kao i proteklih godina u „Lovu“ sudjeluju ekipe sastavljene od 4 učenika uz voditelja, a koje se kreću po užem dijelu centra Pule te odgovaraju na postavljena pitanja i zagonetke „Pulskih filantropa“ koje će utjeloviti glumci Teatra Naranča. Ako se u petak, 1.10. nađete u centru Pule, slobodno podržite i ohrabrite školske timove.

Republika Hrvatska se svake godine uključuje u obilježavanje Europskog dana filantropije i zakladništva koji se u cijeloj Europi obilježava 1. listopada, stoga se zadnji tjedan u rujnu u Republici Hrvatskoj održava Tjedan filantropije, a cijeli program objedinjuje Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva. Cilj obilježavanja Tjedna filantropije je podizanje svijesti svih građana o filantropiji i dobročinstvu općenito, osvještavanje ljudi o tome koliko je dobročinstvo važno te ih potaknuti da pomažu u svojoj zajednici.

Facebook Komentari