Reagiravši na izjave glavnog državnog inspektora Andrije Mikulića, koji je najaviokako će uskoro u Istru doći i inspektori iz drugih dijelova Hrvatske predsjednik IDS-a Dalibor Paus poručio je kako Istri ne treba helikopterski pristup na način da se inspekcija spusti, zapraši i odleti te je više nema. Istri treba sustavno rješenje koje će svakodnevno moći pratiti i reagirati na stanje u prostoru.

– Slanje dodatnih inspektora u Istru iz drugih dijelova Hrvatske neće dugoročno riješiti problem potkapacitiranosti i otuđenosti Državnog inspektorata u sustavnom rješavanju ovog problema. Ako se šalju dodatni inspektori u Istru to znači da neće moći kontrolirati druge dijelove zemlje, što nije bila naša ideja jer je svaki metar Hrvatske važan. Ti dodatni inspektori će doći i nakon toga otići i što onda? Naš prijedlog usmjeren je na spuštanje inspekcijskih ovlasti na lokalnu razinu koja može kontrolirati stanje na terenu i brzo reagirati. Važan su faktor i građani, koji su se već uključili – imamo gotovo 200 prijava putem stranice bespravnagradnja.hr, poručio je Paus.

Ukupno 17 istarskih gradova i općina krajem siječnja pokrenulo je stranicu bespravnagradnja.hr koja je u manje od dva tjedna od pokretanja prikupila gotovo 200 prijava. Od pokretanja inicijativi su se dodatno priključili Grad Krk, Brtonigla, Vodnjan i Pula.

Facebook Komentari