U Tršćanska 26 u Puli danas je otvoreno prenočište za beskućnike koje uz Dnevni boravak za beskućnike čini jedinstvenu cjelinu u Hrvatskoj.

Ideja se rodila prije četiri godine poručila je Varja Bastiančić iz Udruge Institut. Trebalo je vremena da se nađe prostor i sredstva ali smo uspjeli. Svaki dan će biti skuhano nešto toplo, korisnici će moći korisititi tuš i sve unutar prenočišta. Svatko od korisnika može 365 puta u godinu doći, imamo za njih čistu robu i sve što im je potrebno.

 

Prvi smo u Hrvatskoj gdje osoba bez uputnice Centra za socijalnu skrb ili bez da ima riješen status ili prebivalište može doći u naše sklonište poručila je Ivana Sokolov pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i mlade – Grad Pule. Naša vrata će biti otvorena za svakoga tko na njih pokuca. Grad je dao prostor udruzi Institut na korištenje, za početak rada smo dali 350 tisuća kuna te smo podmirili troškove postavljanja vodovodne instalacije.

Prijem je predviđen od 19,00 do 22,00 sata, nakon toga bit će im ponuđen topli obrok, tuširanje kao i mogućnost da se presvuku, tuširaju i osuše robu jer je prostor, zahvaljujući donacijama, opremljen perilicom i sušilicom rublja. Nakon toga, u 23,00 sata gase se svjetla, u 6,00 je buđenje, dobit će kavu i doručak i u 7,00 će morati napustiti prostor.

Stambeno zbrinjavanje beskućnika jedan je od prioritetnih područja Grada Pule te se provođenjem projekta „Rachem“ Udruge Institut poboljšavaju smještajni uvjeti za beskućnike s ciljem smanjenja socijalne isključenosti i pružanja podrške u integraciji i uključivanju u život zajednice.

U 2023. osigurana su i sredstva za izradu studije izvodljivosti socio – inovativnog modela zbrinjavanja beskućnika „Housing first“.

Facebook Komentari