Radovi na izgradnji i opremanju pulskog skloništa za životinje na Partizanskom putu gotovi su i sve je spremno za njegovo otvorenje.

Smještajne jedinice za životinje nalaze se uz glavni objekt te se radi o 22 boksa maksimalne veličine. Sukladno normativima za držanje životinja u svaki boks moći će se smjestiti maksimalno pet do šest pasa.

S gotovo šest milijuna kuna Grad Pula financirao je i izgradio objekt skloništa za životinje s pripadajućim sadržajem koji će skoro biti u funkciji i na usluzi građanima i životinjama. U glavnom objektu nalaze se još prostorije za mačke, prostor za pranje, čišćenje i uređivanje životinja. Nadalje, tu je i prostorija za karantenu-izolaciju, prostorija za pregled i liječenje životinja.

Moguća brza nadogradnja boksova

U objektu skloništa nalazi se polivalentni prostor za prijem stranaka, odnosno udomitelja koji će služiti i za prihvat i predstavljanje skloništa vrtićkim i školskim skupinama kao i ostalim edukativnim aktivnostima.  Za prehranu životinja bilo je nužno osigurati skladište za hranu i kuhinju te skladište za ostali pribor.

Osigurani su odvojeni boksevi za opasne životinje. Ovi boksevi u slučaju da nema opasnih pasa mogu služiti za držanje mačaka u vanjskom prostoru.

U slučaju većih potreba sklonište je projektirano na način da se mogu nadograditi nove sekcije smještajnih jedinica.

Uz prostorije skloništa nalaze se prostorije predviđene za veterinarsku praksu u kojoj će se obavljati veterinarska skrb za životinje u skloništu i za životinje koje su preuzete i privremeno smještene u sklonište do vraćanja vlasniku. U veterinarskoj praksi nalazi se prostorija za pregled životinja, prostor za operativne zahvate i ostale prostorije te oprema za osnovne kirurške i veterinarsko-zdravstvene zahvate. U veterinarskoj praksi životinje će se operirati, liječiti, čipirati i cijepiti.

Objekt je izgrađen na čestici veličine više od 3000 četvornih metara, dislociran od naseljenog mjesta, ali ipak u blizini grada i pristupačan građanima. Okoliš je uređen za šetnju i istrčavanje životinja, a predviđeno je i parkiralište za udomitelje i osoblje. U vanjskom dijelu nalazi se i prostor za slobodno kretanje.

Neposredno uz azil planira se urediti prostor za slobodnu šetnju nakon prorjeđivanja vegetacije.

U skloništu će se za sada zaposliti dvije osobe koje će brinuti o životinjama sedam dana u tjednu. Briga o životinjama ne predstavlja 24-satno dežurstvo uz životinje, već pripravnost za zbrinjavanje životinja te dnevno hranjenje, pranje, čišćenje životinja u jutarnjim i popodnevnim satima kao i udomljavanje životinja.

Sklonište za životinje bit će otvoreno za posjetitelje minimalno četiri sata u danu od čega dva dana u tjednu u popodnevnim satima. Izvan radnog vremena djelatnici će biti na raspolaganju za posjetitelje 24 sata na dan za potrebe preuzimanja životinja s javnih površina i eventualnog udomljavanja ukoliko udomitelji nisu u mogućnosti tijekom uredovnog radnog vremena.

Za otvorenje skloništa i početak rada čeka se dobivanje rješenja Ministarstva poljoprivrede – Uprave za veterinarstvo.

Facebook Komentari