U petak, 27. siječnja obilježava se Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta kojeg je proglasila Opća skupština Ujedinjenih naroda je 2005. godine donošenjem Rezolucije o danu sjećanja na holokaust.

U Gradu Puli će se prigodnim programima Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta obilježiti u Kinu Valli i Istarskom narodom kazalištu.

U Istarskom narodnom kazalištu igrat će se predstava Iznad duge 26. siječnja u 18,00 sati i 27. siječnja u 9,30 i 11,00 sati kada je organiziran besplatan posjete za škole te su sva mjesta popunjena. Iznad duge je obnovljena predstava nastala kao završna prezentacija Dramskog studija INK-a. Nekoliko motiva iz knjige “Dnevnik Anne Frank” poslužili su za stvaranje jedne antiratne priče koja je, nažalost, svevremenska. Zajedno s polaznicima Dramskog studija cilj je bio promisliti o temi i postaviti zamišljeno u scenski prostor. Rezultat je priča uokvirena svim elementima jedne predstave.

U Kinu Valli, u sklopu FUŠ-a, prikazivat će se najnoviji animirani film Arija Folmana „Gdje je Anna Frank?“ koji je svoju premijeru imao prošle godine u Cannesu, a primjeren je za više razrede osnovne škole i srednje škole. Film će do sredine veljače pogledati ukupno 1300 učenika, tematski povezuje zbivanja iz II. Svjetskog rata s današnjim stanjem ratova, izbjeglicama i genocidom u svijetu što je vrlo važno osvještavati.

Park Anne Frank

U redovnom programu Kina Valli od 10. veljače prikazivat će se njemački film Krivotvoritelj iz 2022. godine, prikazan na prošlogodišnjem Berlinaleu. Radnja filma smještena je u Berlin 1942., a govori o jednom židovskom mladiću koji ne dopušta da mu itko oduzme radost života, a pogotovo ne nacisti pa pronalazi nove načine kako zaraditi za život i izbjeći deportaciju.

Grad Pula pokrenuo je postupak imenovanja Parka Anne Frank na zelenoj površini uz veterinarsku stanicu na Punti.

Budući da će Republika Hrvatska od ožujka 2023. godine i u 2024. godini predsjedati Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust (IHRA), u dogovoru s Veleposlanstvom Republike Izrael, otvorenje Parka Anne Frank planirano je za vrijeme hrvatskog presjedanja IHRA-om.

Hrvatska Vlada je, uoči hrvatskog predsjedanja IHRA-om, te suvremenih izazova u suprotstavljanju iskrivljavanju istine o Holokaustu i suzbijanju antisemitizma i antiromskog rasizma, uspostavila Nacionalno koordinacijsko tijelo predsjedanja IHRA-om i Tajništvo predsjedanja IHRA-om s kojima će biti dogovoreni detalji otvorenja Parka Anne Frank.

U sklopu otvorenja, planirano je i preseljenje kestena Anne Frank iz okoliša Doma hrvatskih branitelja na novu lokaciju, čime bi se dodatno istaknula povezanost i simbolika. Sadnica kestena dobivena je presađivanjem drveta ispred kuće u Amsterdamu u kojoj su se djevojčica Anna Frank i njezina obitelj skrivali tijekom Drugog svjetskog rata, a 2018. godine dobila ju je pulska Gimnazija.

Dana 27. siječnja 1945. godine oslobođen je najveći nacistički koncentracijski logor Auschwitz. Strašan genocid u kojem su stradali milijuni žrtava podsjetnik su na najveće zlo koje se dogodilo u povijesti čovječanstva. Oslobođenje nacističkog logora Auschwitz-Birkenau označio je kraj najmračnijeg razdoblja u europskoj i svjetskoj povijesti.

no images were found

Facebook Komentari