Postoje mišljenja brojnih institucija poput Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, pučke pravobraniteljice i stručnjaka pomorskog prava da bi se ovim Zakonom mogla ugroziti uporaba općeg dobra, poručio je sa saborske govornice predsjednik Kluba zastupnika IDS-a Emil Daus.

 
Naglasio je kako se želi donijeti Zakon o pomorskom dobru, a da pritom na velikom dijelu jadranske obale ono nije ni izmjereno, ni ucrtano u Katastar, a ni uvedeno u zemljišne knjige, što smatra velikim problemom. Daus je stava da su nedovoljno pojašnjeni određeni članci, što znači da se mogu tumačiti na više načina, praktički na principu – kako kome odgovara, što i je zapravo krucijalni problem hrvatskog zakonodavstva jer se zakonima ne definiraju sve pojedinosti, već se to detaljnije uređuje podzakonskim aktima koji ne idu u javno savjetovanje, ni u saborsku raspravu, nego ih donose resorna ministarstva. To je naravno slučaj i na primjeru ovog konkretnog Zakona.

Daus je govorio i o pitanju bespravne gradnje na pomorskom dobru te ponovio kako IDS stalno upozorava na taj problem i to ne samo na pomorskom dobru, već i na poljoprivrednom i šumskom zemljištu te zaštićenim područjima prirode.

Facebook Komentari