Kod spomen obilježja u vojarni Hrvatski branitelji Istre danas su položeni vijenci i zapaljene svijeće za četvoricu pirotehničara, koji su prije 31 godinu poginuli prilikom razminiranja Zračne luke Pula.

Te nedjelje, 10. studenog 1991. godine, nakon što je hrvatska vojska preuzela od tadašnje JNA prostor eskadrile i letjelišta u Puli, prilikom razminiranja zrakoplovne baze, od nagaznih mina poginula su četvorica pirotehničara: pripadnici specijalne jedinice policije Vicalj Marjanović i Stevo Grbić te pripadnici zrakoplovne skupine bojnik Marijan Vinković i časnički namjesnik Dušan Bulešić.

Kako bi se preuzeo vojni aerodrom, a s obzirom na mogućnost da je pista na vojnom aerodromu minirana, Krizni štab tadašnje općine Pula uputio je ekipu za preuzimanje objekata, u čijem sastavu su bila četvorica pirotehničara, od kojih su dvojica bili pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova, a dvojica pripadnici Zbora narodne garde. Cilj je bio da se situacija riješi na miran način, bez razaranja i bez stradavanja te se uspjelo nagovoriti predstavnike JNA da ne dižu u zrak pistu.

Zajedno s njima pirotehničari su skinuli satne mehanizme na vremenskim upaljačima koji su bili postavljeni na eksplozivna punjenja. No, 10. studenog oko 13.30 sati pirotehničari su ponovno obišli bušotine s eksplozivnim punjenjem te je tada došlo do aktiviranja eksploziva u bušotini radi dopunskih diverzantskih upaljača, pri čemu su sva četvorica pirotehničara izgubila živote.

”Danas se prisjećamo njihovog herojskog čina kojim su spašeni životi mnogih. Prisjećamo se kako su pokušali na miran način razriješiti situaciju i preuzeti aerodrom od tadašnje JNA bez žrtava i stradavanja, no nažalost, dogodilo se ono najgore”, rekao je načelnik istarske policije Alen Klabot i istaknuo kako nikada ne smijemo zaboraviti žrtvu i hrabrost stradalih branitelja. S njime se složio i brigadir Zoran Pervan, zapovjednik vojarne Hrvatski branitelji Istre, koji je rekao kako je sloboda najveće blago hrvatskog naroda i dok smo živi nikad nećemo zaboraviti kako je ona izborena.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježju, uz njihove obitelji, počast stradalim pirotehničarima odali su predstavnici Policijske uprave istarske na čelu s načelnikom Alenom Klabotom, predstavnici Hrvatske vojske, Obalne straže i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva na čelu s brigadirom Zoranom Pervanom, predstavnici Istarske županije Ivan Glušac i županijski vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac, zamjenik gradonačelnika Pule Bruno Cergnul, predstavnici Zračne luke Pula, predstavnici Službe civilne zaštite Pazin Ravnateljstva civilne zaštite te udruge iz Domovinskog rata.

Facebook Komentari