Skupina istarskih volontera pobjednik je druge godine održavanja projekta čišćenja hrvatskih obala Od izvora do mora i dobitnik novčane nagrade od 15 000 kuna za akciju čišćenja ližnjanske plaže Marlera. U akciji koju su u svibnju ove godine organizirali Infocentar za mlade ZUM i Volonterski centar Istra jedanaest je izrazito motiviranih sudionika prikupilo i zbrinulo ukupno 700 kilograma ambalažnoga i drugoga otpada, odnosno čak 64 kilograma po sudioniku. Osim toga što su očistili tri kilometra obale jedne od najljepših plaža na tome području, njihov im je trud donio i prvu nagradu koju im je na konferenciji 48 sati – 11. susret gradonačelnika i poduzetnika u Šibeniku uručila tvrtka Coca-Cola HBC Hrvatska, pokretač projekta Od izvora do mora.

U ovoj godini, od travnja do kraja listopada, u okviru projekta Od izvora do mora organizirano je 13 akcija čišćenja obala rijeka, jezera i Jadranskoga mora, u kojima je više od 780 sudionika prikupilo gotovo 15 tona otpada. Osim u Ližnjanu, Velikoj Gorici i na Prviću, ovogodišnje su akcije organizirane i u Čakovcu, Svetoj Nedelji, Marčani, Sisku, Buzetu, Novome Vinodolskom, Lokvama i Omišu te na otocima Krku i Olibu.

Projekt Od izvora do mora partnerski su podržali Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo turizma, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Hrvatska turistička zajednica, Hrvatska zajednica županija, Savez izviđača Hrvatske, Udruga gradova u Republici Hrvatskoj, Hrvatske vode i Institut Ruđer Bošković.

Facebook Komentari