Od petka, 13. ožujka u Istarskoj županiji se zatvaraju predškolske ustanove, osnovne i srednje škole, te visoko obrazovne institucije. Nakon koordinacije ravnateljica i ravnatelja osnovnih i srednjih škola u Istarskoj županiji, gradskih pročelnica i pročelnika resornih upravnih odjela, kojem su prisustvovali članovi Stožera za civilnu zaštitu Istarske županije istarski župan Fabrizio Radin uputio je danas ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak zamolbu za prekid redovite nastave i uspostavu nastave na daljinu u odgojno-obrazovnim ustanovama u Istarskoj županiji.

Premijer Andrej Plenković je nakon održanog sastanka u Banksim dvorima rekao je da su donijeli nekoliko odluka i plan aktivnosti. Prva odluka je za Istarsku županiju, koja je tražila obustavu rada škola, učilišta i vrtića.

– Nakon razmotrene situacije predlažemo da se od petka obustavi nastava u Istarskoj županiji u osnovnim i srednjim školama te institucijama visokoškolskog obrazovanja. Očekujemo da u škole dođu i ravnatelji i profesori i svi zaposlenici kako bi se pripremio plan za aktivnosti koje će slijediti nakon toga, rekao je Plenković. Zadnji dana priprema se online nastava koja može biti supstitut redovitoj, a radi se i na dogovoru s HRT-om u sklopu kojeg bi se preko trećeg programa emitirao program koji bi supstituirao nastavu.

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak kazala je da je poslala upute ravnateljima škola u Istri kako treba djelovati. Važno je napraviti virtualne zbornice i učionice. Učenici od 1. do 4. razreda ići će na HRT-u 3 po određenom rasporedu i oni neće trebati nikakvu dodatnu opremu. Za više razrede osnovne škole pripremili smo video materijale. Pripremljeno je sve za iduća 2-3 dana. Nastava će teći, učenici neće gubiti nastavne dane.

 

Facebook Komentari